Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για τους 4 θανάτους παιδιών – Τα συμπτώματα «καμπανάκι» που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

στρεπτόκοκκος-ανησυχία-για-τους-4-θανά-157173

Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές και στους γονείς της χώρας η τραγική είδηση θανάτου 8χρονου από στρεπτόκοκκο. Και αυτό γιατί ο θάνατος του 8χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας αυξάνει τον αριθμό των θανάτων από στρεπτόκοκκο στους 4 για το 2023 στη χώρα μας.

Η αρχική αναφορά έκανε λόγο για μηνιγγίτιδα αλλά ο πατέρας του άτυχου παιδιού, μίλησεε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν πως ο 8χρονος είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο. Ο τύπος του στρεπτόκοκκου δεν έχει γίνει γνωστός ούτε ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει, για την ώρα τουλάχιστον, σχετική ανακοίνωση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στρεπτόκοκκος Α είναι αυτός που προσβάλλει τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς ο Β συνηθίζεται περισσότερο σε νεογέννητα.

Με τον 8χρονο, ο τραγικός απολογισμός θανάτων από στρεπτόκοκκο ανέρχεται πλέον σε τέσσερα παιδιά.

Τα άλλα τρία θανατηφόρα κρούσματα από στρεπτόκοκκο που έχουν αναφερθεί από την αρχή του χρόνου στην Ελλάδα αφορούσαν σε δύο παιδιά 6 ετών και ένα παιδί 18 μηνών, χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα.

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη Ελλάδα. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, τα σοβαρά περιστατικά από στρεπτόκοκκο είναι σπάνια. Συνήθως, ο στρεπτόκοκκος εντοπίζεται στα ιατρεία των παιδιάτρων και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβίωσης για δέκα ημέρες. «Σπανίως, και κάτω από διάφορους παράγοντες, το μικρόβιο ξεφεύγει και περνά στην κυκλοφορία του αίματος, προσβάλλοντας αρκετά όργανα, όπως οι πνεύμονες. Η λοίμωξη είναι πολύ σοβαρή σε αυτή την περίπτωση», σημειώνει ο κ. Νταλούκας, και προσθέτει: «Αυτό που πρέπει να κάνει ένας γονέας είναι εάν πονάει ο λαιμός του παιδιού και έχει πυρετό να τον πάει στον παιδίατρο. Ή να επικοινωνήσει μαζί του. Από την πρώτη ημέρα του πυρετού. Δεν πρέπει οι γονείς να περιμένουν από μόνοι τους τρεις ημέρες, είναι ένας μύθος. Η όποια αναμονή αποφασίζεται από το γιατρό, που έχει και την ευθύνη».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ