Πως ένας σκύλος ναυαγοσώστης έσωσε έναν ηλικιωμένο από βέβαιο θάνατο.
Η «Νάλα» είναι ο μοναδικός σκύλος στη χώρα μας που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό ως ναυαγοσώστης
Σκύλος – ναυαγοσώστης έσωσε μαζί με τον ιδιοκτήτη του από πνιγμό έναν ηλικιωμένο άνδρα στα Καμένα Βούρλα.
Ο λόγος για τη «Νάλα», έναν μακρύτριχο γερμανικό ποιμενικό που είναι το μοναδικό σκυλί – διασώστης στη χώρα μας.
Όπως δήλωσε στο LamiaReport.gr, ο εκπαιδευτής και διασώστης, Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της, η Νάλα είναι τεσσάρων ετών και τα δύο τελευταία χρόνια έχει εκπαιδευτεί στη θαλάσσια διάσωση στη μοναδική σχολή παγκοσμίως με αυτό το αντικείμενο, η οποία βρίσκεται στην Ιταλία.
Την Πέμπτη (12/9) ο ιδιοκτήτης της Νάλας είχε πάει να δει έναν φίλο του στα Καμένα Βούρλα. Την ώρα που βρισκόταν με τη Νάλα στην παραλία είδε έναν 77χρονο λουόμενο να επιπλέει στο νερό χωρίς τις αισθήσεις του σε απόσταση 50 μέτρων από την ακτή.
Οι δυο τους βούτηξαν στη θάλασσα και τον έβγαλαν στη στεριά. Του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, ο 77χρονος που είχε πιει πολύ νερό επανήλθε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.
Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.
Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.
Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και να τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Δέσποινα Μοιραράκη: «Η απώλεια του πατέρα μου με στιγμάτισε για πάντα στη ζωή μου»
Το ζώδιο που θα προσελκύσει πλούτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου
Ανατροπή: Οδήγηση «τέλος» για τους 70άρηδες – Τους παίρνουν το τιμόνι οι νέες αλλαγές