Δυο ηλικιωμένοι άνδρες διασώθηκαν χθες από πνιγμό σε παραλίες της Μαγνησίας, χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση ναυαγοσωστών.
Περίπου στις 12:00 το μεσημέρι της 13ης Ιουλίου, σήμανε συναγερμός στο ΕΚΑΒ και στο Λιμεναρχείο Βόλου. Ένας ηλικιωμένος, που κολυμπούσε μόνος του στην παραλία Κριθαριάς, έχασε τις αισθήσεις του. Ο 79χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάει στην παραλία με τη σύζυγό του, η οποία όμως έφυγε νωρίτερα. Ο ναυαγοσώστης Βασίλης Σάμιος της εταιρείας In Action, παρά το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη μακριά από το σημείο εποπτείας του, έσπευσε να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Ο κος Σάμιος ανέσυρε τον 79χρονο από τη θάλασσα, τον τοποθέτησε σε πλάγια θέση και διαπίστωσε ότι δεν ανέπνεε. Για πάνω από 5 λεπτά ο ναυαγοσώστης προσπαθούσε να επαναφέρει τον άνδρα. Στη συνέχεια, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον ηλικιωμένο, ο οποίος είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του και είχε αποβάλει το νερό που είχε καταναλώσει, και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
Μόλις λίγο μετά το πρώτο περιστατικό στην Κριθαριά, σήμανε συναγερμός και στο Μαλάκι για περιστατικό πνιγμού. Λίγο πριν τη 1:00 μ.μ., λουόμενοι στην παραλία Μαλάκι άρχισαν να φωνάζουν ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας πνιγόταν. Σε κλίμα πανικού, οι λουόμενοι προσπάθησαν να κάνουν ΚΑΡΠΑ στον άνδρα, μέχρι που έφτασε στο σημείο ο ναυαγοσώστης Σταμούλης Σαραγγανίδας. Ο κος Σαραγγανίδας, που υπηρετεί ως ναυαγοσώστης στο ΚΑΑΥ, έσπευσε να τραβήξει τον άνδρα στη στεριά. Αφού τον τοποθέτησε σε θέση ανάνηψης, ο κος Σαραγγανίδας εφάρμοσε τις απαραίτητες τεχνικές για να βοηθήσει τον ηλικιωμένο να αποβάλει το νερό που είχε καταπιεί και να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Λίγα λεπτά αργότερα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο και παρέλαβε τον ηλικιωμένο. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ενημερώθηκε άμεσα από τους ναυαγοσώστες και διεξάγει έρευνα για τα ακριβή αίτια του περιστατικού.
Γεμάτη είναι από το πρωί σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου η παραλία της Νέας Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, από λουόμενους που αναζητούν ανάσες δροσιάς εν μέσω καύσωνα.
Στις πολυπληθείς παραλίες, με ηλικιωμένους και παιδιά ανάμεσα στους λουόμενους, η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη πνιγμών και ατυχημάτων.
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Σχολής, κος Τάσος Αντωνιάδης, ο οποίος στέλνει ναυαγοσώστες σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα, όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι, ενώ στις πολυσύχναστες παραλίες με 300 και άνω λουόμενους, η παρουσία ναυαγοσώστη με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως σανίδες και φορεία, είναι αναγκαία, για να προλαμβάνει τα δυστυχήματα.
«Επικεντρωνόμαστε στους πνιγμούς, ωστόσο αποφεύγονται κι άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Αντωνιάδης.
Ο γενικός διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Σχολής εστίασε ακόμη στο γεγονός ότι δήμοι δεν μπαίνουν έγκαιρα στις διαδικασίες των διαγωνισμών και τρέχουν την τελευταία στιγμή τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έγκαιρη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες, ενώ, όπως επισήμανε, ο Δήμος Προποντίδας έχει προνοήσει γι’ αυτό και έχει κάνει τετραετές συμβόλαιο.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Πρώτες βοήθειες: Για πνιγμό σε νερό ή από αντικείμενο – ΚΑΡΠΑ, Χάιμλιχ και τεχνητή αναπνοή
Εύβοια: 13χρονος πήγε να πνιγεί από σουβλάκι – Τον έσωσε ανήλικος με λαβή Heimlich