Το σύνολο των όσων θα ακουστούν αύριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αφορά στον προϋπολογισμό του 2023 και όχι στον φετινό. Μπορεί χθες να ανακοινώθηκε υπέρβαση έναντι του στόχου των φορολογικών εσόδων -και μάλιστα 320 εκατ. ευρώ- όμως το ζητούμενο για φέτος παραμένει να κλείσει η χρονιά εντός του δημοσιονομικού στόχου που είναι να συγκρατηθεί το πρωτογενές έλλειμμα στο επίπεδο του -1,5%.
Κατά την αυριανή του ομιλία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα σταθερότητας προς τις αγορές διαβεβαιώνοντας ότι παρά τη «θύελλα» (πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων κλπ) η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στον στόχο για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα (+0,7% το 2023). Έτσι, τα όποια νέα μέτρα ακουστούν (που δεν έχουν δηλαδή συμπεριληφθεί στο προϋπολογισμό) θα συνοδεύονται και από τις πηγές χρηματοδότησής του.
Τι είναι στο τραπέζι; Φαίνεται να προχωράει η πρόταση για κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας. Το ετήσιο κόστος του μέτρου ανέρχεται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει ως “αντίβαρο” των αυξήσεων που ήδη προωθούνται στις ασφαλιστικές εισφορές βάσει πληθωρισμού.
Δηλαδή, ο αυτοαπασχολούμενος που θα πλήρωνε περίπου 22 ευρώ επιπλέον τον μήνα λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα θα πληρώνει 12 ευρώ.
Παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης
Το δεύτερο μέτρο αναμένεται να είναι η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα στο ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ οπότε οι αγορές δεν θα αιφνιδιαστούν.
Με αυτό το μέτρο, ουσιαστικά διασφαλίζεται μια αρκετά «οικονομική» (για τα δεδομένα της εποχής) λύση θέρμανσης για εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς η τιμή λιανικής του πετρελαίου έχει υποχωρήσει στα 1,1 ευρώ το λίτρο παρά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών.
Το τρίτο μέτρο, όπως αναφέρει το thetoc.gr, έχει να κάνει με την ενεργειακή κρίση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Νέο «εξοικονομώ»
Έτσι, οι προωθούμενες (και ήδη αποτυπωμένες στον προϋπολογισμό) παρεμβάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα συνοδευτούν πιθανότατα από ένα νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τους αδιάθετους πόρους προηγούμενων προγραμμάτων. Θα συμπληρωθεί δε με την επέκταση του προγράμματος αντικατάστασης συσκευών ώστε με το ξεκίνημα του 2023 να υπάρχει ένα σοβαρό “πακέτο” επιδοτήσεων με κοινό παρονομαστή: την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Food pass»
Το τέταρτο μέτρο -που μένει να φανεί αν θα ανακοινωθεί τώρα ή αργότερα μέσα στην νέα χρονιά- θα αφορά τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Αυτό είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει. Ουσιαστικά θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί ένα “food pass”, μια κάρτα δηλαδή που θα δίδεται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με στόχο να εξαργυρώνεται στα καταστήματα τροφίμων.
Υπάρχει βέβαια και η πιο εύκολα υλοποιήσιμη εναλλακτική ενός ακόμη έκτακτου επιδόματος με ορίζοντα καταβολής λίγο πριν από το Πάσχα.