Κλιματιστικό και καύσωνας: Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να το βάζουμε- Συναγερμός από τους ειδικούς για την ασφαλή χρήση

κλιματιστικό-και-καύσωνας-σε-ποια-θερ-163983

Ξεκίνησε από την Τετάρτη η επέλαση του καύσωνα Κλεων στη χώρα μας, και από σήμερα αναμένεται η κορύφωσή του και για 3 ημέρες τουλάχιστον με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 44 βαθμούς. Σίγουρα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα μας και έχει ξαναζήσει καύσωνες διαρκείας και ειδικά με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα.

Κλιματιστικό στον καύσωνα: «Κόκκινος» συναγερμός από τους ειδικούς

Φυσικά και η χρήση της τεχνολογίας και ειδικά των κλιματιστικών χρειάζεται σύνεση και προσοχή όχι μόνο για την ενεργειακή κρίση αλλά και γιατί χρειάζεται και η σωστή τους χρήση και να μην είναι καρφωμένο το a/c στους 17 βαθμούς.. ενώ έξω έχει 44

Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για σωστή χρήση των κλιματιστικών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συστήνει μια σειρά από μέτρα στους καταναλωτές για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας.

«Καλός είναι να κάνουμε κάποια συντήρηση πριν αρχίσει η θερινή περίοδος», τόνισε ο Βαγγέλης Πάνος, ενεργειακός επιθεωρητής, στον ΑΝΤ1 Όπως εξηγούν επαγγελματίες, είναι καλό μία φορά τον μήνα ή δύο εφόσον το κλιματιστικό δουλεύει καθημερινά για ώρες, να αφαιρείται το φίλτρο και να πλένεται.

«Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός όταν βάζουμε τα κλιματιστικά να δουλεύουν», τονίζουν επίσης οι ειδικοί.

Αυτή είναι η ασφαλής θερμοκρασία που πρέπει να το έχετε

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνθήκες καύσωνα, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Παράλληλα, λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.

Τέλος, κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

Τι αποφεύγουμε

Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.

Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

«Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών», τονίζει το υπουργείο.

Χρήσιμες συμβουλές

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους και αποφυγή χώρων που επικρατεί συνωστισμός. Επίσης αποφυγή άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης.

Ελαφρύ ντύσιμο με άνετα ρούχα πυκνής ύφανσης, κατά προτίμηση βαμβακερά και χρήση πλατύγυρου καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.

Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων, σακχαρούχων και ανθρακούχων ποτών και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς. Η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων να προτιμάται.

Λήψη αρκετών δροσερών ποσοτήτων νερού.

Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά, ενώ την ημέρα κλειστά.

Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Tα συχνά δροσερά λουτρά και τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων βοηθούν στην ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, κλπ). Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ