Η επιλογή των λουλουδιών δεν ήταν τυχαία – Η ιστορία ξεκινά από τον γάμο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία και φτάνει μέχρι τον αποχαιρετισμό τους
Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παντρεύτηκε, στη Μητρόπολη Αθηνών, την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Τότε, ο νεαρός Κωνσταντίνος θέλοντας να της δείξει την αγάπη του, της προσέφερε μια ανθοδέσμη από τα αγαπημένα του λουλούδια, τα μιγκέ. Η νυφική ανθοδέσμη έχει μείνει μνημειώδης, καθώς τα συγκεκριμένα φίνα και ευαίσθητα λουλουδάκια είναι δύσκολο να βρεθούν και, επομένως, η παραγγελία είχε γίνει πολλούς μήνες πριν.
Το «Δάκρυ της Παναγιάς» ή αλλιώς «Κρίνο της Κοιλάδας» είναι το λουλούδι μιγκέ, με το έντονο, ιδιαίτερο, εκλεπτυσμένο άρωμά του και τη λεπτή, φίνα εμφάνισή του. Η λέξη μιγκέ είναι γαλλική (muguet) και οι ολάνθιστες καμπανίτσες του θεωρούνται γούρι και σύμβολο ευτυχίας για τους Γάλλους. Σύμφωνα με έναν μύθο, το αηδόνι δεν κελαηδάει, αν πρώτα δεν ανθίσει το μιγκέ. Στη συμβολική γλώσσα των λουλουδιών συμβολίζει την επιστροφή στην ευτυχία.
Ο γάμος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας
Πριν από δύο ημέρες, από το γραφείο του τέως βασιλιά, ένα από τα κορυφαία ανθοπωλεία της χώρας δέχτηκε ένα τηλεφώνημα, όπου η τέως βασίλισσα Άννα Μαρία ήθελε να κάνει ειδική παραγγελία ένα στεφάνι. Επρόκειτο για ένα στεφάνι φτιαγμένο αποκλειστικά από λουλουδάκια μιγκέ. Η οδηγία ήταν σαφής «ένα στεφάνι κατασκευασμένο μόνο από λουλούδια μιγκέ και μια κορδέλα που να γράφει η “Η Αγαπημένη σου Άννα Μαρία”».
Το στεφάνι της Άννας Μαρίας
Ήταν ο τρόπος για να αποχαιρετήσει τον σύζυγό της. Όπως τότε που ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία. Εκείνο το μεσημέρι του Σεπτέμβρη που μπήκε πριγκίπισσα της Δανίας στην εκκλησία και βγήκε βασίλισσα της Ελλάδας.
Δηλώσεις πολιτών για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Εκατοντάδες πολίτες συρρέουν για το τελευταίο «αντίο».
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων κηδεύεται σε λίγες ώρες, ως ιδιώτης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη.
Η σορός του ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη έως τις 11:00 για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.
Ήδη, από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο για να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν φτάσει με λεωφορεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Πολλοί εξ’ αυτών, με φιλοβασιλικά αισθήματα, συρρέουν για το τελευταίο «αντίο», με κάποιους από αυτούς να κρατούν ελληνικές σημαίες, φωτογραφίες του τέως και σύμβολα μια άλλης εποχής που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις τους.
«Τον γνώρισα στο Λονδίνο. Υπηρετούσα στην Ελληνική πρεσβεία. Έβαλε τα παιδιά μου στο σχολείο δωρεάν, γιατί τα σχολεία στο Λονδίνο είναι πάρα πολύ ακριβά. Είμαι εδώ να τον τιμήσω για αυτήν την προσφορά του» λέει στην κάμερα του in ένας ηλικιωμένος.
«Ήρθαμε σήμερα να τιμήσουμε έναν αρχηγό κράτους, ένα κομμάτι της ιστορίας μας, έναν ολυμπιονίκη, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Τα συλληπητήρια στην οικογένειά του και λυπάμαι που αυτή τη στιγμή δεν έγινε η όλη διαδικασία όπως έπρεπε να γίνει για έναν άνθρωπο που είναι Έλληνας. Υπήρξε αρχηγός κράτους, αρχηγός στρατού και ολυμπιονίκης και πάνω απ’ όλα Έλληνας» λένε από την πλευρά τους στο in δυο γυναίκες που περιμένουν στην ουρά για να αποχαιρετήσουν κι εκείνες τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γυρίσουμε πίσω στα πατροπαράδοτα. Το αθεϊστικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη δεν μας ταιριάζει καθόλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα 200 χρόνια που γιορτάσαμε το 2021, τα 170 ήταν επί βασιλείας. Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς που πολέμησαν για να μεγαλώσει το έθνος μας. Αξέχαστη η μνήμη του» λέει ένας ακόμα πολίτης στην κάμερα του in.
Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με… τσαρούχια
Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών και πλήθος κόσμου ήδη από τις 5 το πρωί έχει μπει στην ουρά για λαϊκό προσκύνημα.
Και ποιος δεν θα περίμενε βεβαίως και τις γραφικές φιγούρες των βασιλικών που θα βρίσκονται εκεί.
Μία τέτοια φαίνεται στις φωτογραφίες.
Ένας συμπαθής ηλικιωμένος, στην ουρά, φοράει τσαρούχια μαύρα, κρατά ένα μπαστούνι και μια καρό τσάντα στην οποία υπάρχει η ελληνική σημαία και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Υπομονετικά ο συμπαθής κύριος περιμένει να πάει να προσκυνήσει τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, ο οποίος παίρνει σιγά – σιγά τον δρόμο για την τελευταία του κατοικία.