Η αυξανόμενη ένταση σε διεθνές επίπεδο, από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έως τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για προετοιμασία απέναντι σε απειλές, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία, η Φινλανδία και η Γερμανία, διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα καταφυγίων. Στην Αττική, νέα πυρηνικά καταφύγια βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ διατηρούνται ιστορικές υπόγειες υποδομές από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα σύγχρονα καταφύγια εξοπλίζονται με συστήματα εξαερισμού για προστασία από βιοχημικούς και πυρηνικούς κινδύνους, καθώς και ειδικές εξόδους κινδύνου για περιπτώσεις αποκλεισμού.
Αθήνα: Τα καταφύγια στην χώρα μας
Σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες, όπως τα υπόγεια της οδού Κοραή, του Λυκαβηττού και του Αρδηττού, μαρτυρούν την πολυτάραχη ιστορία της Αθήνας, ενώ παράλληλα προσφέρουν ενδείξεις για τις δυνατότητες προστασίας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Παρότι τα περισσότερα καταφύγια της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι εγκαταλελειμμένα ή σε κακή κατάσταση, παραμένουν σημαντικές υποδομές, όπως το καταφύγιο του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα, που βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.
Το υπόγειο καταφύγιο του Λυκαβηττού, λαξευμένο στον βράχο, αποτελεί σημαντική κατασκευή με δύο εισόδους, πλήρεις εγκαταστάσεις και χώρους αποθήκευσης. Παρόμοιες δομές εντοπίζονται στον Αρδηττό, τη Ραφήνα και την Καστέλα, μαρτυρώντας την εξέλιξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
Η διατήρηση αυτών των χώρων αλλά και η ανάπτυξη νέων καταφυγίων προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας απέναντι σε ακραία σενάρια, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική μνήμη ζωντανή.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία BORA: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» στην Αττική σήμερα το βράδυ
Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο; Η εμπειρία γυναίκας που «πέθανε και πέρασε 3 μέρες στον ουρανό»