Η 19χρονη έγκυος “έχασε” τη ζωή της στη Νέα Μάκρη, χθες, Τρίτη, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των συγγενών προς το ΕΚΑΒ, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.
Ειδικότερα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, μετά την καταγγελία των συγγενών της άτυχης κοπέλας ότι το ΕΚΑΒ καθυστέρησε υπερβολικά να την παραλάβει.
Ήδη έχει γίνει παρέμβαση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ το υπουργείο Υγείας διενεργεί έρευνα αναφορικά με τις μεταφορές ασθενών, καθώς πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο συμβάν, μετά τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας στην Κω.
Όλα ξεκίνησαν στις 10:58 το πρωί, όταν το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση και ενημερώθηκε για μια 19χρονη έγκυο, η οποία παρουσίασε αδυναμία και καταβολή δυνάμεων, όπως ανέφερε το MEGA.
Ακολούθησαν άλλα δύο-τρία τηλέφωνα στο ΕΚΑΒ για το αν θα αργήσει το ασθενοφόρο και στις 12:35 το μεσημέρι γίνεται ακόμα μία κλήση στο ΕΚΑΒ, στην οποία ζητείται να μεταβεί γρήγορα το ασθενοφόρο, λέγοντας «κάντε γρήγορα, γεννάει!».
Ωστόσο, το ασθενοφόρο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έφτασε στη 1 το μεσημέρι, όπου και παρέλαβε την άτυχη κοπέλα, χωρίς τις αισθήσεις της.
Οι συγγενείς της αδικοχαμένης κοπέλας ισχυρίζονται πως μπήκε μέσα στο ασθενοφόρο ζωντανή και πως ακόμα κι όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας ήταν ζωντανή, ενώ το ερώτημα που θέτουν είναι γιατί να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και όχι σε νοσοκομείο στην Αθήνα, εφόσον η κατάστασή της ήταν σοβαρή.
Από την πλευρά του, το Κέντρο Υγείας υποστηρίζει ότι η νεαρή έγκυος ήταν ήδη νεκρή όταν έφτασε εκεί.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι, η 19χρονη έγκυος όταν έφτασε είχε μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού, που σημαίνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, «η κατάσταση είναι δύσκολη, δραματική σε πολλές περιοχές στη χώρα. Ακόμα και εδώ στο ΕΚΑΒ Αθηνών η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν ούτε διασώστες, αλλά και ασθενοφόρα σε σχέση με την Κω που υπήρχαν ασθενοφόρα -άλλα δύο να επιχειρήσουν- αλλά δεν υπάρχουν διασώστες» και πρόσθεσε «για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο χρειάζονται 10 διασώστες. Άρα στην Κω έχουμε επτά μόνιμους και τρεις επικουρικούς και έτσι βγαίνει ένα ασθενοφόρο πρωί, απόγευμα, νύχτα. Για να ενισχυθεί περισσότερο το νησί ή όλα τα νησιά, γιατί δεν είναι μόνο η Κως. Είναι στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νάξο ένα ασθενοφόρο έχουμε και επιχειρεί και χειμώνα και καλοκαίρι. Εδώ και 15 χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκαν οι τομείς του ΕΚΑΒ, από το 2004 – 2005, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Θέλουμε διασώστες μόνιμο προσωπικό, γιατί έχουν ανοίξει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για επικουρικό προσωπικό. Συμμετοχή δεν υπάρχει, άρα θέλουμε μόνιμο προσωπικό».
Και συνέχισε «το θέμα είναι ότι η τελευταία πρόσληψη, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ βγήκε το 2014 και το 2016 ήρθαν οι 196 διασώστες για όλη τη χώρα και έχουν αποχωρήσει πάνω από 400 άτομα τα τελευταία χρόνια ως συνταξιοδοτήσεις», ενώ για την 19χρονη έγκυο, τόνισε «η πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ στο τηλεσυντονιστικό κέντρο μιλάει για 10:59 και δόθηκε ως αδυναμία καταβολής δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε πολλά περιστατικά ταυτόχρονα να διαχειριστούμε, δηλαδή από τη στιγμή που μπορεί να έχουμε 40 – 50 περιστατικά σε αναμονή εκεί γίνεται κάποια επιλογή, κάποια αξιολόγηση, ποια είναι υπερ-επείγοντα, επείγοντα και ποια μπορεί να καθυστερήσουν πιο πολύ[…] Σίγουρα εκεί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση. Δόθηκαν στην αρχή τα στοιχεία από τους συγγενείς ότι υπήρχε καταβολή δυνάμεων…».