Ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα γάμου ήταν η προσθήκη αλατιού στον καφέ του, ένα αστείο ή καψόνι που συχνά συνόδευε την πρώτη του επίσκεψη στην οικογένεια της νύφης.
Η νύφη, ή κάποιος από την οικογένεια της, έβαζε αλάτι στον καφέ του γαμπρού για να δοκιμάσει την υπομονή και την ευγένειά του. Αν ο γαμπρός έπινε τον καφέ χωρίς να δείξει δυσαρέσκεια, αυτό εκλαμβανόταν ως ένδειξη χαρακτήρα. Ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος να δουν πώς θα αντιδρούσε σε μια αμήχανη ή δύσκολη κατάσταση.
Οι ρίζες της παράδοσης
Η πρακτική αυτή δεν ήταν μόνο ελληνικό φαινόμενο, παρόμοιες παραδόσεις υπήρχαν και σε άλλες χώρες, όπου ο καφές είχε ρόλο «τελετουργίας» στη γνωριμία μελλοντικών συζύγων. Στην Ελλάδα, όμως, είχε ιδιαίτερο βάρος, καθώς η τελετή της καφεποσίας ήταν στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική αξιολόγηση, όχι μόνο του γαμπρού, αλλά και της νύφης.
Το τεστ της νύφης
Αντίστοιχα, η νύφη αξιολογούνταν από τον τρόπο που έφτιαχνε και σερβίριζε τον καφέ. Ένα καλό καϊμάκι και το σωστό σερβίρισμα ήταν σημάδια δεξιοτήτων και φροντίδας, που οι πεθερές παρατηρούσαν προσεκτικά.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ειρήνη Μουρτζούκου: Η μητέρα και ο θείος της δηλώνουν – «Την έχουμε ικανή για όλα»
Έλον Μασκ: Προτείνει τον Φειδία Παναγιώτου για… πρόεδρο της ΕΕ
Αγία Αικατερίνη: Το θαύμα της πριν 80 χρόνια στην Κατοχή στην Κρήτη