Ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου για τις πιθανές ποινές που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή καθώς και η Μαρία Σπυράκη.
Σχετικά με την περίπτωση της Εύας Καϊλή εξαρτάται κα για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί, αν δηλαδή πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή αφορά και κάποιο άλλο αδίκημα.
«Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της. Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη».
Ποια ήταν η απάντηση του δικηγόρου και για το αν υπάρχει η περίπτωση η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι εφόσον είναι μητέρα μωρού;
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δεν συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό.
Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της».
Επίσης υπάρχουν δημοσιογραφικές αναφορές στο ρεπορτάζ πως η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της και με την ανάκριση να διαρκεί πέντε και πλέον ώρες ενώ βρισκόταν σε πολύ αρκετά άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σε καθεστώς σύγχυσης όπως επίσης αναφέρουν
Πάντως σε καμία στιγμή δεν επικαλέστηκε την βουλευτική της ασυλία, κάτι που πιθανότατα να επηρεάσει θετικά και την εικόνα της στους δικαστές. Το «αγκάθι» πάντως στην υπεράσπισή της είναι η παραδοχή που δείχνει να έχει κάνει στις αρχές του Βελγίου πως δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, καθώς και το γεγονός πως δεν ανέφερε στις Αρχές την ύπαρξη των χρημάτων αυτών άμεσα, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα απομακρύνει.
Οι πληροφορίες του Star αναφέρουν επίσης η Εύα Καϊλή έχει στο κινητό της γραπτά μηνύματα sms αλλά και μηνύματα whatsapp από την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα καθώς και όπως ισχυρίζεται και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τα οποία κατά τα λεγόμενά της αποδεικνύουν ότι όσα έλεγε για το Κατάρ ήταν σύμφωνα με τη γραμμή των ευρωπαϊκών θεσμών.
Τα μηνύματα αυτά πιθανότατα και να αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υπεράσπισή της , στην προσπάθεια να αποδείξει πως λειτουργούσε με βάση την ευρωπαϊκή ατζέντα και δεν επρόκειτο για ξέπλυμα χρημάτων.
Η υπόθεση έχει πολύ δρόμο μπροστά της και αναμένουμε και νέα στοιχεία να έρθουν στο φως της δημοσιότητας.