ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

«Έρχεται σεισμός πολλών ρίχτερ στην Ελλάδα»: «Κακός οιωνός» τα ευρήματα διάσημου ερευνητή

Christos Chatzis
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 8λ. 0δ.

Ο μεγάλος σεισμός που πρόκειται, σύμφωνα με Ολλανδό ερευνητή, να χτυπήσει την Ελλάδα, πρέπει να μας κάνει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το ενδεχόμενο.

Ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα ο Ολλανδός ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπετς, μετά τον σεισμό στο Τσανάκαλε της Τουρκίας που αν και 4,7 Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας μας.

Ο Ολλανδός ερευνητής από το ολλανδικό ινστιτούτο «Solar System Geometry Survey», έναν χρόνο πριν είχε προβλέψει τον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, δύο ημέρες πριν από τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία είχε κάνει μία ανάρτηση πως «αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (Νότια-Κεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος)». Δύο ημέρες μετά επιβεβαιώθηκε…

Αυτή τη φορά, με δύο αναρτήσεις του προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι σε επιφυλακή.

«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», σημειώνει ο Χούγκερμπερτς.

Σε δεύτερη ανάρτησή του μάλιστα καλεί τους Έλληνες να είναι προσεκτικοί. «Να είσαι προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός», έγραψε.

Η ανάρτηση του ερευνητή:

Τουρκία: Τρομακτική πρόβλεψη για 7,4 Ρίχτερ

Τους κινδύνους που υπάρχουν για έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία ανέλυσε για ακόμα μία φορά ο επιφανής γεωλόγος και καθηγητής σεισμολογίας, δρ. Νατζί Γκιορούρ εφιστώντας την προσοχή για το ρήγμα Γεντισού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πρόκειται για ένα τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο έδωσε τελευταία φορά έναν μεγάλο σεισμό το 1784 και έτσι έκρουσε τον κώδωνα για τέσσερις περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν ακόμα και με 7,4 Ρίχτερ.

Ακόμα ο δρ. Νατζί Γκιορούρ τόνισε την ανάγκη για αντισεισμικές πόλεις, καθώς όπως είπε το ρήγμα έχει τη δυνατότητα να προκαλεί σεισμό κάθε 250 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι ένας μεγάλος σεισμός είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, σημειώνοντας με νόημα πως «απειλείται η ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων».

«Υπάρχει κίνδυνος σεισμών 7,2 – 7,4 Ρίχτερ στην περιοχή»

Σε συνέντευξή του στο Haber Global, ο επιφανής σεισμολόγος ανέφερε πως το ρήγμα Γιεντισού, βρίσκεται μεταξύ Ερζιντζάν και Καρλιόβα.

«Όταν αναλύουμε τους ιστορικούς σεισμούς στην περιοχή αυτή, βλέπουμε ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε το 1784. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας σε μια μέση περίοδο 250 ετών, υπάρχει κίνδυνος σεισμών 7,2 – 7,4 Ρίχτερ στην περιοχή αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως υποστήριξε ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει «για το Τουντζελί και τις περιφέρειές του. Είναι γνωστό ότι οι οικισμοί στο Τουντζελί δεν είναι αντισεισμικοί. Ιστορικά, η περίοδος θραύσης του ρήγματος Γνετισού έχει λήξει».

Στη συνεχεία ο καθηγητής αναφέρθηκε στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έναν τέτοιο σεισμό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν το Μπινγκιόλ, το Ερζιντζάν, το Τουντζελί και την Καρλιόβα.

«Προειδοποιώ επίμονα. Ο λόγος για τον οποίο προειδοποιώ ιδιαίτερα τις τοπικές Αρχές είναι να κάνουν προετοιμασίες πριν φτάσει ο σεισμός… Μιλάω παντού για ‘αντισεισμικές πόλεις’. Ταξιδεύω σε όλη την Τουρκία και εξηγώ πώς και από ποιους θα χτιστούν αντισεισμικές πόλεις. Τώρα μας τελείωσε το σάλιο. Το Μπινγκιόλ, το Ερζιντζάν, το Τουντζελί και τα περίχωρά τους πρέπει επίσης να μετατραπούν σε αντισεισμικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός σεισμολόγος σημείωσε πως: «θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έργα προετοιμασίας για σεισμό στους οικισμούς που ανέφερα, ιδίως στο Τουντζελί. Το ρήγμα Γνετισού θα υπάρχει για πάντα. Εάν ο σεισμός δεν συμβεί σήμερα, θα συμβεί αύριο. Επομένως, πρέπει να κάνουμε τις πόλεις αντισεισμικές και να απαλλαγούμε από το πρόβλημα των σεισμών. Υπάρχουν περισσότερα από 500 ενεργά ρήγματα στην Τουρκία. Λέω ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στο τμήμα μεταξύ Καρλιόβα και Ερζιντζάν λόγω της ιστορικής περιόδου σεισμικότητας. Μέχρι στιγμής, καμία πόλη στην Τουρκία δεν έχει γίνει αντισεισμική».

«Απειλείται άμεσα η ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη»
Ο δρ. Νατζί Γκιορούρ αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρέπει άμεσα να παρθούν, όπως την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μία μελέτη μικρών ζωνών σε όλη τη χώρα και ειδικά στα σημεία από τα οποία περνάει το ρήγμα Γεντισού.

Όπως υπογράμμισε «η μελέτη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα όπως την ανάλυση του ρήγματος, την αλληλεπίδραση των σεισμικών κυμάτων με το έδαφος στην περιοχή αυτή, τη φύση του εδάφους, την ταχύτητα και την επιτάχυνση των σεισμικών κυμάτων, την κατανομή της έντασης, πού θα συμβεί ρευστοποίηση, πού θα συμβούν καταπτώσεις βράχων».

Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος μελέτης «δεν πραγματοποιείται σωστά πουθενά αλλού εκτός της Κωνσταντινούπολης».

Ο γνωστός σεισμολόγος μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη θάλασσα του Μαρμαρά που θα επηρέαζε την Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Υπάρχουν 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες αποθέματα κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη. Επομένως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής, περίπου 100 χιλιάδες από το ένα εκατομμύριο κτιριακό απόθεμα θα υποστούν σοβαρές ζημιές. 100 χιλιάδες κτίρια σημαίνουν 500 χιλιάδες ορόφους αν κάθε κτίριο έχει περίπου 5 ορόφους. Εάν υπάρχουν 2 διαμερίσματα σε κάθε όροφο, αυτό μας κάνει 1 εκατομμύριο διαμερίσματα. Αν σε κάθε διαμέρισμα υπάρχουν 4 άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια της ζωής 4 εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται άμεσα. Αυτοί οι αριθμοί μας τρομάζουν».

«Πηγαίνω σε διάφορες συνοικίες του Μαρμαρά. Ωστόσο, δεν μιλάμε για σεισμό, ο σεισμός θα γίνει ούτως ή άλλως. Το αποδεχόμαστε αυτό. Πώς μπορούμε να κάνουμε το Εγιούπ ανθεκτικό, πώς μπορούμε να κάνουμε το Καντίκιοϊ αντισεισμικό; Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τώρα. Γι’ αυτό πρέπει να μιλάει ο κόσμος. Από αυτή την άποψη, οι τοπικές διοικήσεις, η κυβέρνηση και ακόμη και οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για να σώσουν τη χώρα από αυτό το πρόβλημα», προσέθεσε.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

«Έφυγε» από τη ζωή η δημοσιογράφος του MEGA Τίνα Αλεξανδρή

Νίκος Μουτσινάς: «Δεν μπορούσα να φανταστώ, πόσο πόνο βαθύ θα νιώσω»

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε η σπουδαία ποιήτρια και μεταφράστρια, Τζένη Μαστοράκη

 

 

 

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ