ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Εντυπωσιακή άσκηση στην Κρήτη με 60 ελληνικά F-16 και ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ: Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα

Newsroom
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 2λ. 49δ.

Η εντυπωσιακή άσκηση που έλαβε χώρα στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη κατά τη διάρκεια της ημέρας και η δεύτερη όταν έπεσε το σκοτάδι. Και οι άριστες σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ και σε στρατιωτικό επίπεδο επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά

Οι Έλληνες πιλότοι είναι από τους άρτια εκπαιδευμένους και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γίνει θέμα συζήτησης και αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Και είναι λογικό καθώς οι συνθήκες πτήσεων τους είναι ρεαλιστικές και αρκετά συχνά κοντά σε σενάρια πολέμου. Με δεδομένο ότι ο χώρος δράσης της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ξεφύγει από το περιορισμένο Αιγαίο και έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο το Αεροπορικό Επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εναέριο ανεφοδιασμό και στη συνεχή εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων και ήταν μια καλή ευκαιρία να εκπαιδευτούν και σε αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες πιλότοι καθώς η Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει αεροσκάφος εναέριου εφοδιασμού σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που έχουν στο οπλοστάσιο τους συνολικά 7 Boeing 707 και ακόμη 4 KC-130 Hercules.

Η άσκηση ήταν άκρως εντυπωσιακή με πλάνα που κόβουν την ανάσα

Την Τρίτη 23 Μαΐου, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) της Πολεμικής Αεροπορίας και Α/Φ της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 53 εξόδους Μαχητικών Α/Φ F-16, ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants).

Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων Α/Φ F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) κατά την ημέρα και την νύχτα.

H εν λόγω συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται 2 φορές κατ’ έτος στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΑΣ Ελλάδας και Ισραήλ, συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.

Δείτε βίντεο από την άσκηση

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ