Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες για τα φαινόμενα ανομίας σε παραλίες πολλών νησιών της Ελλάδας, την ώρα που αρχίζει να… μεγαλώνει το «κίνημα της πετσέτας».
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ΕΡΤ και με βάση τα όσα προκύπτουν από σχετική ενημέρωση του ΥΠ.ΟΙΚ., ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου:
Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι.
Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».
Πώς ξεκίνησε το “Κίνημα της Πετσέτας”
Το κίνημα ξεκίνησε από την Πάρο, προκαλώντας παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τον Χρήστο Γεωργούση, εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες να μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
“Ήδη περιμένουμε τον εισαγγελέα. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα γιατί μαζεύονται λιγάκι. Ορισμένοι είναι θρασύτατοι” δήλωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ορισμένοι “έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300”.
“Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο” πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργούσης χαρακτήρισε επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση το ότι ο δήμαρχος του νησιού απαντά πως δεν έχει αρμοδιότητα για το ζήτημα.
“Είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε” τονίζει ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας.
Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.
Σωματοφύλακες και ξαπλώστρες από “χρυσάφι”
Επιπλέον κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια. Μάλιστα σημείωσε ότι η παραλία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι μόλις δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. “Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά” υπογράμμισε.
Η στάση των Αρχών
Ως προς τη στάση των αρχών στο όλο ζήτημα ο κ. Γεωργούσης ανέφερε τα εξής: “Η αστυνομία, οι αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα, θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής αρχής ή την ενθάρρυνση του Δήμου. (…) Ο δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν”.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Οικολογικής Ομάδας το απόγευμα, ανέφερε ο κ. Γεωργούσης, οι οποίοι θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.