ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Δικαιώθηκε μετά θάνατον ο Ανδρέας Βγενόπουλος για τα 300 εκατομμύρια ευρώ

Newsroom
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 5λ. 58δ.

Δικαιώθηκε μεν… μετά θάνατον δε, ο Ανδρέας Βγενόπουλος για τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κληρονόμοι (σύζυγος και δύο παιδιά) του Ανδρέα Βγενόπουλου κέρδισαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τη δίκη που είχαν με το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο διεκδικούσε περίπου 300 εκατ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις) από διαφορές φόρων κ.λπ. μιας 11ετίας, ποσό ιλιγγιώδες που αν ζούσε ο Α. Βγενόπουλος θα τον οδηγούσε στη φυλακή γιατί επρόκειτο για φοροδιαφυγή κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πως δικαιώθηκε για τα 300 εκατομμύρια ευρώ ο Ανδρέας Βγενόπουλος

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με τρεις αποφάσεις του διέγραψε τους καταλογισμούς των 300 εκατ. ευρώ που είχε κάνει το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), λόγω αντισυνταγματικότητας των ενεργειών των φορολογικών οργάνων (έκδοση καταλογιστικών πράξεων) και άφησε μόνο περίπου 4,5 εκατ. ευρώ σε εκκρεμότητα. Τώρα οι κληρονόμοι του επιχειρηματία προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να διαγραφούν και τα υπόλοιπα 4,5 εκατ. ευρώ που τους έχουν καταλογιστεί. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα περιουσιακά στοιχεία και το ρευστό που άφησε ο αποβιώσας Α. Βγενόπουλος.

Το Δημόσιο με βάση την απόφαση του ΚΕΦΟΜΕΠ, που του καταλόγισε φοροδιαφυγή 300 εκατ. ευρώ, κατέσχεσε τα δύο σπίτια του στην Εκάλη και το κτήμα των 1.200 στρεμμάτων με βίλα στην Πάρνηθα, μια έκταση στην οποία υπάρχει και μία λίμνη. Κατέσχεσε επίσης τις καταθέσεις του που υπήρχαν στους προσωπικούς του λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες, ενώ το σκάφος του δεν μπορούσαν να το κατασχέσουν γιατί ανήκε σε εταιρεία του εξωτερικού. Με βάση την τωρινή απόφαση, θα πρέπει να αρθούν οι κατασχέσεις εφόσον η αξία των κατασχεμένων υπερβαίνει τα 4,5 εκατ. που είναι το πρόστιμο που έκανε δεκτό το Διοικητικό Δικαστήριο και μέχρι την απόφαση επί της προσφυγής για την ακύρωσή του στο ΣτΕ.
Οσον αφορά άλλες ενδεχόμενες καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος στο εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση γιατί πρόκειται για κάποιο καταπίστευμα στην Ελβετία που δεν είναι στο όνομα του Α. Βγενόπουλου.

Η σφοδρή αντιδικία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Ανδρέα Βγενόπουλου ξεκίνησε μεσούσης της διαμάχης του αποβιώσαντος επιχειρηματία με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Γιατί δικαιώθηκε τώρα ο Ανδρέας Βγενόπουλος για τα 300 εκατομμύρια ευρώ

Ο επιχειρηματίας τον Μάιο του 2016 είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά της κυρίας Θάνου. Οπως υποστήριζε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, η μήνυση αφορούσε τα αδικήματα της «δωροληψίας δικαστικού λειτουργού, της απόπειρας εκβίασης, της παράβασης καθήκοντος και της εμπορίας επιρροής», από το έτος 2014 και μετά. Σύμφωνα, τον επιχειρηματία «του ζητήθηκε να τοποθετήσει χαρτονομίσματα μέσα σε βιβλίο και να το παραδώσει σε φίλη της κυρίας Θάνου, ενώ στη συνέχεια του ζητήθηκε ολόκληρη βιβλιοθήκη».
Οι βίλες Βγενόπουλου στην Εκάλη και την Πάρνηθα που είχαν κατασχεθεί από τις φορολογικές αρχές

O ðñüåäñïò ôïõ ïìßëïõ Marfin ÁíäñÝáò Âãåíüðïõëïò ìéëÜåé êáôÜ ôçí äéÜñêåéá óõíÝíôåõîçò ôýðïõ óôï Hilton ãéá ôï ðñüãñáììá åôáéñéêÞò åõèýíçò ôïõ ïìßëïõ.ÁèÞíá, ÔåôÜñôç 19 Äåêåìâñßïõ 2012. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/Öþôçò ÐëÝãáò Ã.

Ηχητικό για εκβιασμούς

Η υπόθεση αυτή αναβίωσε και πάλι τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το σάιτ iefimerida παρουσίασε ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο σχετιζόταν με τον εκβιασμό που είχε δεχτεί από την κυρία Θάνου ο επιχειρηματίας -όπως ισχυριζόταν- και το είχε καταγγείλει το 2016. Τον περασμένο Φεβρουάριο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, αλλά έκτοτε η υπόθεση είναι εκκρεμής.

Από φορολογικής σκοπιάς το 2016, δηλαδή το διάστημα της διένεξης Βγενόπουλου – Θάνου, με παραγγελία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος δόθηκε εντολή μερικού ελέγχου από τον προϊστάμενο του ΚΕΦΟΜΕΠ (30.5.2016) στον επιχειρηματία. Η παραγγελία συνοδευόταν από CD, το οποίο περιείχε τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. του επιχειρηματία, της περιόδου από 19.11.2001 έως 31.12.2012. Στη συνέχεια επεκτάθηκε ο έλεγχος και για ένα έτος ακόμα, δηλαδή στο 2013. Κατά τον έλεγχο ζητήθηκε να διευκρινιστούν 653 κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα, ενώ ζητήθηκαν οι κινήσεις των λογαριασμών που τηρούσε στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στο επίμαχο CD.

Επίσης, ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για τις φορολογικές κινήσεις της δικηγορικής εταιρείας που είχε (Βγενόπουλος και Συνεργάτες). Ακόμη, ζητήθηκαν οι κινήσεις λογαριασμών της ναυτιλιακής εταιρείας Bariba Corporation, οι κινήσεις από τον ατομικό λογαριασμό που διατηρούσε στην τράπεζα του Λονδίνου Union Bancaire Privee, από τον λογαριασμό που είχε στην Εγνατία Τράπεζα, όπως και κινήσεις (αναλήψεις-καταθέσεις-μεταφορές χρηματικών ποσών) από άλλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Εστω και μετά θάνατον οι κληρονόμοι του Ανδρέα Βγενόπουλου θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ξανά τις περιουσίες τους.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ