Δυστυχώς επικίνδυνος για τα παιδιά που νόσησαν αποδεικνύεται ο κορονοϊός αφού πολλά από αυτά παρουσιάζουν διαβήτη.
Τα παιδιά που νόσησαν με COVID-9 έδειξαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που ανέλυσε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία πάνω από 1 εκατ. ασθενών ηλικίας 18 ετών και κάτω.
Τί έδειξε μελέτη για τον κορονοϊό και τα παιδιά που παρουσιάζουν διαβήτη
Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Ντέιβις, αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που προσβλήθηκαν από COVID-19 ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 στο διάστημα 6 μηνών μετά τη διάγνωση.
Για την ακρίβεια, διαπιστώθηκε αύξηση 72% σε νέες διαγνώσεις διαβήτη τύπου 1 σε ασθενείς COVID 18 ετών και κάτω. Η μελέτη υπογραμμίζει, πάντως, ότι είναι ασαφές αν η COVID-19 πυροδοτεί την εμφάνιση διαβήτη.
Ποιος διαβήτης παρουσιάζεται σε παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό
«Ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα», δήλωσε η Pamela Davis, διακεκριμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου. «Συμβαίνει κυρίως επειδή οι ανοσοποιητικές άμυνες του σώματος επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, σταματώντας έτσι την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλώντας τη νόσο. Ο COVID έχει προταθεί ότι αυξάνει τις αυτοάνοσες αποκρίσεις και το παρόν εύρημα ενισχύει αυτήν την πρόταση».
Τα ευρήματα της μελέτης
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ανάμεσα σε 571.000 παιδιατρικούς ασθενείς:
Μέσα σε έξι μήνες μετά τη λοίμωξη από SARS-CoV2, 123 ασθενείς (0,043%) είχαν λάβει νέα διάγνωση διαβήτη τύπου 1, σε σύγκριση με 72 ασθενείς (0,025%) που έλαβαν νέα διάγνωση μετά από αναπνευστική λοίμωξη μη-COVID, αύξηση 72% σε νέες διαγνώσεις.
Σε έναν, τρεις και έξι μήνες μετά τη μόλυνση, ο κίνδυνος διάγνωσης με διαβήτη τύπου 1 ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για όσους είχαν μολυνθεί με SARS-CoV2 σε σύγκριση με εκείνους με αναπνευστικές λοιμώξεις που δεν ήταν COVID. Παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν με ασθενείς στις ηλικιακές ομάδες βρεφών 9 ετών και 10-18 ετών.
«Οι οικογένειες με υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση για συμπτώματα διαβήτη μετά τον COVID και οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για μια εισροή νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1, ειδικά επειδή η παραλλαγή Omicron της COVID εξαπλώνεται τόσο γρήγορα μεταξύ των παιδών», είπε η Ντέιβις. «Μπορεί να δούμε μια σημαντική αύξηση αυτής της ασθένειας τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια δια βίου πρόκληση για όσους τον έχουν και η αυξημένη επίπτωση αντιπροσωπεύει σημαντικό αριθμό παιδιών που προσβάλλονται».
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα για να εξεταστεί αν ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2 σε παιδιά θα επιμείνει. Οι επιστήμονες μελετάνε παράλληλα πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τυπου 2 σε παιδιατρικούς ασθενείς μετά από μόλυνση από την COVID-19.
Ανησυχία στους γονείς φέρνει αυτή η νέα μελέτη για τα παιδιά τους και τον διαβήτη που μπορεί να νοσήσουν.