Η Εύα Καϊλή παραμένει στις φυλακές του Χάρεν, κατηγορούμενη για χρηματισμό από το Κατάρ, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής της.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ακροαματικής διαδικασίας, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή κατήγγειλαν ότι η πελάτισσά τους έμεινε στην απομόνωση για έξι ώρες, κάνοντας λόγο για βασανιστήρια που θυμίζουν Μεσαίωνα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων«Υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περάσουν ένα μήνυμα, συντρίβοντας την Εύα Καϊλή:
«Μηδενική ανοχή σε θέματα ηθικής τάξεως. Για να κρατηθεί κάποιος προσωρινά για ένα χρονικό διάστημα στο Βέλγιο θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, όχι ενοχής, γιατί για την κυρία Καϊλή δεν υπάρχουν», είχε δηλώσει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «μεσαιωνικά βασανιστήρια» σε βάρος της Εύας Καϊλή, τονίζοντας πως βρισκόταν επί 16 ώρες στο κελί της χωρίς ύπνο, χωρίς φαγητό, ενώ παράλληλα αιμορραγούσε εξαιτίας της έμμηνου ρύσεως. «Η Εύα Καϊλή μου είπε «κομμάτια να με κάνουν, δεν θα παραδεχτώ κάτι που δεν έχω κάνει». Ότι και να της κάνουν, ομολογία δεν πρόκειται να δώσει για κάτι που δεν έχει διαπράξει. Είμαστε στην κορύφωση του δράματος. Την βασάνισαν γιατί θέλουν να την λιώσουν», σημείωσε ο δικηγόρος. Παράλληλα, ο κ. Δημητρακόπουλος υπενθύμισε ότι η Εύα Καϊλή είχε ζητήσει να υποβληθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, ώστε να βρίσκεται κοντά στην κόρη της: «Λένε ότι δεν την αφήνουν, γιατί μπορεί να καταστρέψει στοιχεία. Ποια στοιχεία να καταστρέψει; Πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία όταν θα είναι φυλακισμένη στο διαμέρισμα με την κόρη της;».
Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή -όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι- έχουν συσκευή τηλεφώνου στο κελί και μπορούν να επικοινωνήσουν με συγκεκριμένα τηλέφωνα. Σημειώνεται ότι η συσκευή αυτή παρακολουθείται. Ο δικηγόρος κατήγγειλε πως ξαφνικά την Τετάρτη τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντρέ Ριζόπουλος έχασαν την επικοινωνία μαζί της. «Αυτό είναι βάρβαρη επέμβαση στα δικαιώματα του κατηγορουμένου και έρχεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στην Ελλάδα υπάρχει ακώλυτη επικοινωνία. Στην Ελλάδα δεν γίνονται βασανιστήρια στην αστυνομία κι όμως έγιναν στις Βρυξέλλες και δεν περίμεναν ότι θα τα καταγγείλω», δήλωσε.
Νέες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει στην πολύκροτη υπόθεση και η αυριανή κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι. Ο φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος Qatar Gate έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές, προκειμένου να πέσει στα μαλακά.
Όσον αφορά την κατάθεση του Παντσέρι, ο κ. Δημητρακόπουλος δηλώνει:
«Σας λέω, ότι η θέση μας είναι είτε μιλήσει θετικά είτε αρνητικά για την κ. Καϊλή ο κ. Παντσερι, είναι ένας μάρτυρας αναξιόπιστος αποδεικτικά διότι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές των Βρυξελλών όταν η κόρη του και η γυναίκα του εκδόθηκαν στο Βέλγιο. Άρα προκειμένου να σώσει την οικογένειά του, ό,τι και να του πουν ό, τι και να του δώσουν θα υπογράψει».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το περιοδικό «Politico», η Μανταλένα Καϊλή, αδερφή της ευρωβουλευτού, προσπάθησε να διαγράψει την εταιρία της από τα αρχεία διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει το περιοδικό, η εταιρία έλαβε 105.000 ευρώ από πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Κοινοβούλιο.
«Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Qatar Gate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να απομακρυνθεί από τα φώτα των ερευνών, αφαιρώντας οποιαδήποτε αναφορά και στις δύο αδελφές Καϊλή από την ιστοσελίδα της σημειώνοντας σε ερώτηση του μέσου πως και οι δύο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο παρατηρητήριο ως άμισθες σύμβουλο», γράφει το Politico.
Στις Βρυξέλλες πάντως η Μανταλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως διευθύντρια της ELONtec και αρκετές φορές έκανε εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνει το Politico.