Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί με τον αρνητικό σχολιασμό που έκανε η Έλενα Ακρίτα για τον μαθητή που σηκώθηκε από το αμαξίδιο για να παρελάσει την 25η Μαρτίου, ισχυρίζοντας ότι το συμβάν είναι «μισαναπηρισμός».
Στην κυρία Ακρίτα απάντησε καθηγήτρια και υπεύθυνη της παρέλασης στη Λαμία, η οποία σημειώνει ότι το παιδί «είχε έντονη επιθυμία να περάσει στην παρέλαση και να περπατήσει».
«Απορώ πώς κάνετε κριτική ενώ δεν γνωρίζετε το ίδιο το παιδί, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του, το πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνει. Σας πληροφορώ ως υπεύθυνη της παρέλασης ότι είχε έντονη επιθυμία το παιδί να περάσει στην παρέλαση αλλά και να περπατήσει. Εγώ ως γυμνάστρια οφείλω να σέβομαι τις επιθυμίες των μαθητών μου και τον τρόπο που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται» έγραψε χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός.
Ωστόσο η κυρία Ακρίτα επιμένει στους ισχυρισμούς της και προχώρησε σε δύο αναρτήσεις στο Facebook και στην πρώτη ευχαρίστησε την ψυχολόγο Χριστίνα Σαρρή, σημειώνοντας ότι «πολύ απλά κατάλαβε».
Στη συνέχεια, έγραψε στην ίδια ανάρτηση πως η ίδια είναι ΑμεΑ, από τη στιγμή που έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη.
«“Από μία επίσης ανάπηρη, ενοχλημένη με το ίδιο το περιστατικό, αλλά ακόμη περισσότερο με τους σχολιασμούς γύρω από αυτό, εύγε! Ευχαριστούμε που καταλαβαίνετε, αν και μη ανάπηρη, όλους τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια κίνηση μόνο λανθασμένα μηνύματα περνάει».
Αυτό μου έγραψε η Χριστίνα Σαρρή – christinasarri.com Συγγραφέας, ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, ΑμεΑ.
Γιατί πολύ απλά κατάλαβε.
Αποτρόπαιος μισαναπηρισμός είναι η εθνικιστική αντίληψη ότι, για να τιμήσεις την πατρίδα πρέπει να είσαι όρθιος. Δεν έχει να κάνει με την ελεύθερη βούληση του ατόμου με αναπηρία, την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει ή τη στήριξη του από οικογένεια, φίλους και ειδικούς – όλα αξιέπαινα και σεβαστά.
Ο μισαναπηρικός τρόπος σκέψης – αυτός που αντιμάχονται εδώ και χρόνια τα ακτιβίστικα αναπηρικά κινήματα – κατηγοριοποιεί τα άτομα σε «ανώτερα» ή «κατώτερα» ανάλογα με την αρτιμέλεια ή την έλλειψή της. Κανονικοποιεί τα ρατσιστικά πρότυπα, ανέχεται τον κακοποιητικό λόγο (κεκές, γκαβός κλπ) και κατατάσσει τους ανθρώπους σε πολίτες Α’ και Β’ κατηγορίας.
Αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί για μια συμπεριληπτικη κοινωνία που η αγκαλιά της θα μάς χωράει όλους, αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ισότητα κι ανθρωπιά, τότε ο μισαναπηρισμός κι ο ρατσισμός θα έχει νικήσει.
Θα μάς έχει νικήσει.
Υ. Γ. Κι εγώ ΑμεΑ είμαι, γιατί εκεί συγκαταλέγονται οι ψυχικές παθήσεις. Με διαγνωσμένη κατάθλιψη. Κι άπειρες φορές έχω πέσει θύμα κακοποιητικού λόγου, “τρελή”, “καταθλιπτικιά”, “ζουρλομανδυας” κι άλλα ρατσιστικά εμέσματα».
Έπειτα, έκανε μια δεύτερη ανάρτηση με την οποία αναπαρήγαγε τη θέση της ψυχολόγου Χριστίνας Σαρρή, σημειώντας στη λεζάντα:
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Έρχεται οργανωμένη κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Που θα χτυπήσει
Χαμός ανάμεσα σε Σκορδά – Μικρούτσικο για την Παναγιώταρου:«Έχει δυο καρούμπαλα στο πρόσωπο»
Όλοι ξέρουμε έναν: 12 φράσεις που ισοπεδώνουν τους ναρκισσιστές