Τέμπη: Σάλος από το παρασκήνιο της έρευνας – Να αφαιρεθούν οι αναφορές στα πανεπίστημια τους ζητούν Γάνδη και Πίζα

Καταιγιστικές εξελίξεις για τα Τέμπη- Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος της επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων Χρήστος Παπαδημητρίου..
τέμπη-σάλος-από-το-παρασκήνιο-της-έρευ-245265

Καταιγιστικές εξελίξεις για τα Τέμπη μετά τις αποστάσεις που έλαβαν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση του InterCity με την εμπορική αμαξοστοιχία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

«Έρχονται νέες προσομειώσεις έξι μηνών από τον Δημόκριτο», απαντά τώρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ. Μάλιστα, νωρίτερα ο κ. Παπαδημητρίου – μιλώντας σε ΣΚΑΪ, Real Fm και «Καθημερινή» – είχε δηλώσει ότι «θα ζητήσει να αφαιρεθεί η πυρόσφαιρα από το πόρισμα», (σ:σ: του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου, ακριβώς δηλαδή μια ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία και τις μαζικές συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα.

Τέμπη: Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, οι 2,5 τόνοι άγνωστου υλικού και οι διαψεύσεις

Στο πόρισμα που παρουσιάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε αναφέρει τα εξής: «Αναφορικά με τη φωτιά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποιο άγνωστο υλικό, το οποίο δεν μπορεί να εντοπιστεί στις αμαξοστοιχίες και σ’ αυτά που μετέφεραν. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεδομένης της απώλειας στοιχείων από τον τόπο του δυστυχήματος δεν μπορεί να πει κανείς με επιστημονική βεβαιότητα τι έφταιξε στη φωτιά».

Μάλιστα, όπως είχε πει κατά την παρουσίασή του ο κ. Παπαδημητρίου, «η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων». Αυτό τώρα το διαψεύδουν τόσο το πανεπιστήμιο της Γάνδης όσο και αυτό της Πίζα.

Από την πλευρά τους τα Ellinika Hoaxes υποστηρίζουν ότι επικοινώνησαν με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης, Γεώργιο Μαραγκό, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν ζητήθηκε από τους επιστήμονες του βελγικού πανεπιστημίου να κάνουν έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα.

Μάλιστα, ο ερευνητής διέψευσε ότι το πανεπιστήμιο «κατέληξε σε ακριβή συμπεράσματα για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και συμπέρασμα στην ύπαρξη τουλάχιστον 2,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, που μεταφέρονταν στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας πάνω σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση των Ellinika Hoaxes που επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Μαραγκό, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης και καθ’ ύλην αρμόδιο ερευνητή στην υπόθεση των Τεμπών – που συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci- ανέφερε κατηγορηματικά ότι «οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων είναι εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι».

«Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα», επισημαίνει ο Γεώργιος Μαραγκός.

Τέμπη: Τι ζητά το πανεπιστήμιο της Πίζας

Σε email του προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Πίζας παραθέτει ένα κομμάτι της έκθεσης, ξεκαθαρίζοντας ότι το συμπέρασμα αυτό δεν εκδόθηκε ούτε ελέγχθηκε από το πανεπιστήμιο.

Ο καθηγητής Γκαμπριέλ Λαντούτσι, αναφέρει: «47 Αναζητήθηκε εξωτερική τεχνογνωσία, ιδίως σε σχέση με τα πιθανά αίτια και τις συνέπειες της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση. Αυτή περιλάμβανε: εμπειρογνωμοσύνη από το RI.SE Research Institutes of Sweden, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο), το Πανεπιστήμιο της Πίζας (Ιταλία), τα εργαστήρια RST Labs (Γερμανία), και τον Καθηγητή Χημικής Μηχανικής κ. Κωνσταντόπουλο».

Ο καθηγητής Λαντούτσι ζητα να τροποποιηθεί το πόρισμα για να αφαιρεθεί οποιαδήποτε αναφορά στο πανεπιστήμιο της Πίζας από την ενότητα 2.4, να γίνει επεξεργασία του υπόλοιπου κειμένου ώστε να αφαιρεθούν οι δύο επιπλέον αναφορές στο Πανεπιστήμιο της Πίζας (στις παραγράφους 478 και 488) και να αποκλειστεί οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά σε συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Πίζα στο συγκεκριμένο θέμα.

«Το Πανεπιστήμιο της Πίζας και οι συναφείς ανώνυμοι εμπειρογνώμονες δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία για αυτό. Το έγγραφο που εκδόθηκε δεν εξετάστηκε ούτε εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Αποκλείστε οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά στην ανάμειξη του Πανεπιστημίου της Πίζας. Δεν μπορείτε να αναφέρετε οποιαδήποτε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας χωρίς καμία υπογεγραμμένη συμφωνία», τονίζεται στην επιστολή του Πανεπιστημίου στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Παπαδημητρίου: Θα αφαιρεθεί από το πόρισμα η πυρόσφαιρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, τονίζει – μετά το φιάσκο – ότι «θα αφαιρεθεί από το πόρισμα η πυρόσφαιρα» και επισημαίνει ότι «το πανεπιστήμιο της Πίζα αποσύρεται από το πόρισμα για τα Τέμπη». Παράλληλα, σημειώνει με νέες του δηλώσεις ότι «έχουμε συμφωνήσει με τον Δημόκριτο, θα προσφύγουμε σε ανώτατα πανεπιστήμια».

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι στον «αέρα» μετά τις αποστάσεις που έλαβαν τα δύο πανεπιστήμια για την πυρόσφαιρα και την καύσιμη ύλη. «Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα», επανέλαβε νωρίτερα ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να μην δημοσιοποιηθεί το πόρισμα προτού δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λοζάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.

Ωστόσο, σημείωσε ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δεν βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα. Στο ερώτημα μάλιστα αν έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, ήταν κατηγορηματικός: «Ναι με έχουν απειλήσει αλλά όχι εγχώριοι παράγοντες. Δεν θέλω να αποκαλύψω τίποτα άλλο».

Από την πλευρά του πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανέφερε ότι αν τον απειλούν, να πάει στον εισαγγελέα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σαν σε ταινία η ληστεία τράπεζας στο Μεσολόγγι: Πως μετέφεραν τις μηχανές από την Αθήνα

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο από την καταδίωξη των δραστών της διάρρηξης στο σπίτι του Πούμπουρα

Θύμα απάτης η μητέρα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου – Πώς της άρπαξαν 5.000 ευρώ και κοσμήματα

TAGS:
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ