Ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην ανάκληση κατεψυγμένης γαρίδας μετά από έλεγχο της περιφερειακής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας. Διαπιστώθηκε πως οι συγκεκριμένες γαρίδες είναι μολυσμένες.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου προϊόντος με τα στοιχεία: Γαρίδες γίγας ΓΙΓΑΣ (JINGA) αποφλοιωμένες προβρασμένες χωρίς έντερο βαθιάς κατάψυξης Kallimanis (Καλλιμάνης).
Η συσκευασία ήταν καθαρού βάρους 350 γραμμαρίων, με ημερομηνία κατάψυξης 6/10/2023, ημερομηνία ανάλωσης 5/10/2025 και αριθμό παρτίδας / LOT 240171, που παράγεται από την εταιρεία «DARDANEL GREECE ΜΟΝ. Α.Ε.».
Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο εργαστήριο Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Σαλμονέλα: Ποια είναι τα συμπτώματα
Η σαλμονέλα είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το ομώνυμο βακτήριο και τα άτομα που νοσούν παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Η σαλμονέλα μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων), η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και συνοδεύεται από:
πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων)
κοιλιακό άλγος
μυαλγία
πονοκέφαλο
ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας)
έμετο
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο: Φωτιές τώρα από κεραυνούς σε Διόνυσο, Άνοιξη, Σταμάτα, Γραμματικό
Δέσποινα Μοιραράκη: Yπέστη τροχαίο ατύχημα – «Πήρε παραμάζωμα το αυτοκίνητο»