ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο, 21 Νοεμβρίου

Νίκος Αντωνόπουλος
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 4λ. 9δ.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία αύριο σε ορισμένες περιοχές.

Ο λόγος της αυριανής ανάπαυλας είναι ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η σημαντική αυτή μέρα της Ορθοδοξίας τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και για αρκετούς Δήμους της χώρας αποτελεί ημέρα που τιμάται η Θεοτόκος Παναγία ως πολιούχος της πόλης γεγονός που συνεπάγεται με αργία και κλειστές όλες τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όπως και τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ειδικότερα, αργία είναι για την Λιβαδειά, τα Χανιά, την Προσοτσάνη, την Νικήσιανη

Να σημειωθεί πως αν και επισήμως η αργία ισχύει μόνο για την πόλη (Δημοτική Ενότητα) των Χανίων, όμως εκ των πραγμάτων έχει επεκταθεί σε ολόκληρο τον «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις υπηρεσίες του δημοσίου, της περιφέρειας και του Δήμου.

Σχολεία: Τι εορτάζουμε στα Εισόδια της Θεοτόκου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό, γνωστά στη Δύση ως Παρουσίαση της Παρθένου Μαρίας, είναι χριστιανική εορτή, η οποία εορτάζεται από όλα τα χριστιανικά δόγματα που αναγνωρίζουν αγίους στις 21 Νοεμβρίου. Ανήκει στις Θεομητορικές εορτές. Το εορταζόμενο γεγονός δεν αναφέρεται στην κανονική Αγία Γραφή. Η πρώτη γνωστή αναφορά σε αυτό βρίσκεται στο Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου, ένα απόκρυφο κείμενο του τέλους του Β΄ αιώνα.

Σύμφωνα με αυτό, οι μετέπειτα γονείς της Παναγίας, ο Ιωακείμ και η Άννα, ήταν βαθιά στενοχωρημένοι από το ότι δεν είχαν παιδιά. Για τον λόγο αυτό, προσευχήθηκαν και είχαν συμφωνήσει να αφιερώσουν το τέκνο τους στον Θεό. Αποκτώντας τη Μαρία λοιπόν, την πήγαν όταν ακόμη αυτή ήταν παιδί, στον Ναό της Ιερουσαλήμ προκειμένου να την αφιερώσουν στον Θεό. Αυτά είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου. Μεταγενέστερες εκδοχές της ιστορίας (όπως το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου και το Βιβλίο της Γεννήσεως της Μαρίας) προσθέτουν ότι η Μαρία αφιερώθηκε στον Ναό σε ηλικία περίπου τριών ετών, σε εκπλήρωση ενός όρκου. Κατά την παράδοση παρέμεινε εκεί προς μόρφωση για να προετοιμασθεί για τον ρόλο της ως Θεομήτωρ.

Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου άρχισε με τα θυρανοίξια της Νέας Βασιλικής της Αγίας Μαρίας, που ανεγέρθηκε κοντά στην τοποθεσία του κατεστραμμένου Ναό της Ιερουσαλήμ. Η παλαιά βυζαντινή βασιλική, έργο του 543, είχε καταστραφεί από τους Πέρσες του Χοσρόη Β΄ μετά την Πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 614. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην εορτή είναι η μνεία “Εἴσοδος τῆς Παναγίας Θεοτόκου” στο Μηνολόγιον του Βασιλείου Β΄, ένα Αυτοκρατορικό Μηνολόγιο του 11ου αιώνα.

Τα Εισόδια συνέχισαν να εορτάζονται σε όλη την Ανατολή, με καταγεγραμμένο τον εορτασμό τους στα μοναστήρια της νότιας Ιταλίας τον 9ο αιώνα, και μεταφέρθηκαν στη Δύση εορταζόμενα στο Παπικό Παρεκκλήσιο της Αβινιόν το 1372 με διάταγμα του Πάπα Γρηγορίου ΙΑ. Ωστόσο, στο Ρωμαϊκό Λειτουργικό η εορτή εντάχθηκε μόλις το 1472, και καταργήθηκε από τον Πάπας Πίος Ε΄ το 1568. Ως αποτέλεσμα, δεν εμφανίζεται στο Τριδεντινό Αγιολόγιο. Ο Πάπας Σίξτος Ε΄ την επανεισήγαγε στο Ρωμαϊκό Αγιολόγιο το 1585.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο μυστηριώδης ρόλος του πατριού της – Οι σχέσεις με τις 4 γυναίκες

Γεγονός το πρώτο υπερσύγχρονο ξενοδοχείο στο Άγιο Όρος με υπηρεσίες… μασάζ

«Δεν ξέρω τίποτα για αυτόφωρο»: Έσπασε τη σιωπή της και εμφανίστηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ