Ο Σέρβος συνταγματάρχης Νταβόρ Βίντοβιτς σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή” περιέγραψε τα αισθήματα του ιδίου και της αποστολής του που, όπως εξηγεί, αποτελείται από 38 πυροσβέστες και γιατρούς καθώς και από 14 οχήματα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε μια άλλη χώρα είναι μεγάλη τιμή και αν αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα, τότε είναι θέμα περηφάνιας».
Πρόκειται για μια ομάδα του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας που από το βράδυ της 26ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα βρίσκονται στη χώρα μας. Όπως μας εξηγεί ο Πυραγός Γεώργιος Αναγνωστάκος, που είναι και ο Σύνδεσμος Αξιωματικός της Σερβικής Αποστολής, «η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια και στήριξη. Έτσι βρέθηκαν στο πλευρό μας συνάδελφοι από πολλές χώρες μια και έχοντας καταγεγραμμένες πάνω από 600 πυρκαγιές από τις 13 Ιουλίου, κάτω από απίστευτα δυσμενείς συνθήκες, ο αγώνας έγινε άνισος».
Η σερβική αποστολή επιχείρησε στα βουνά της Χρυσής Ακτής Παναγιάς, ενώ όπως μας λέει ο κύριος Αναγνωστάκος στη συνέχεια κινήθηκαν στην άκρη ενός οικισμού στη Νέα Αγχίαλο, όπου μερικά μέτρα πριν τις αυλές των κατοίκων στήθηκε δυνατή άμυνα απέναντι στην άκρως απειλητική πυρκαγιά. «Εκεί Έλληνες και Σέρβοι πυροσβέστες δώσαμε μια μεγάλη μάχη με την συνδρομή εθελοντών και κατοίκων καταφέρνοντας, και το λέω με υπερηφάνεια αλλά και ανακούφιση, να σώσουμε τον οικισμό».
Στο προφίλ του στο Facebook ο κόσμος αφήνει συγκινημένος μηνύματα. Ένα από αυτά γράφει: «Σας είδα την ώρα του καθήκοντος. Εσείς μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες και Σέρβους πυροσβέστες σώσατε τουλάχιστον 40 σπίτια στη Νέα Αγχίαλο μαζί με το δικό μας. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς». Ο κύριος Αναγωστάκος απαντάει σχολιάζοντας πως «όλοι μαζί τα καταφέραμε».
Παρόμοια είναι και τα αισθήματα του Νταβόρ Βίντοβιτς, καθώς όπως τονίζει «Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Υψηλές θερμοκρασίες, ξερή βλάστηση, ισχυροί άνεμοι, όλα αυτά συντελούν στον κίνδυνο μιας δυνητικής πυρκαγιάς. Στη Νέα Αγχίαλο στην πρώτη γραμμή συναντήσαμε απλούς πολίτες, που είχαν εμάς, Έλληνες και Σέρβους πυροσβέστες στο πλευρό τους. Η δουλειά του πυροσβέστη είναι να σώζει ζωές και να βοηθά όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν μας νοιάζει το χρώμα του δέρματος και η θρησκεία τους. Δεν υπάρχουν πολιτικοί ή άλλοι φραγμοί για εμάς. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια».
Εκτός από την Ελλάδα η ομάδα του έχει βρεθεί στα Σκόπια, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία σε διάφορες αποστολές, τόσο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, όσο και σε πλημμύρες και σεισμούς. Στη δική του χώρα όπως μας λέει αυτές τις μέρες επικρατεί ηρεμία, καθώς η προηγούμενη περίοδος χαρακτηρίστηκε από καταιγιστικούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν πλημμύρες. «Γι αυτό το λόγο, η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και ακόμα πράσινη, οπότε οι δασικές πυρκαγιές είναι σπάνιες μέχρι στιγμής. Αλλά τα προβλήματα μόλις αρχίζουν για εμάς».
O Αντιπύραρχος Βασίλειος Μπίκας εξηγεί στην “Καθημερινή” από την πλευρά του τον ρόλο του Συντονιστή Συνδέσμων Αξιωματικών Ξένων Αποστολών: «Ο Σύνδεσμος είναι εκείνος που θα μεταφέρει τις οδηγίες των ανωτέρων του αλλά και του επικεφαλής του συμβάντος, αρχικά στο αρχηγό της ευρωπαϊκής αποστολής και ουσιαστικά στο πεδίο των επιχειρήσεων. Με την παρουσία του στο πλευρό των ευρωπαίων συναδέλφων του, θα τους εμπνεύσει σιγουριά, θα τους επισημάνει τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αναγλύφου και των μεσογειακού τύπου δασικών πυρκαγιών και πρωτίστως θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της αποστολή τους, που είναι και το τελικό ζητούμενο». Ο ίδιος τονίζει πως οι Σέρβοι πυροσβέστες δεν βρίσκονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, αλλά πως ήταν δίπλα μας και το 2021, στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας. «Η αξία τους είναι αποδεδειγμένη», σχολιάζει συγκινημένος.
Ωστόσο, η συνεργασία Ελλήνων και ευρωπαίων πυροσβεστών δεν είναι κάτι ξένο ή πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, καθώς όπως εξηγεί ο Γεώργιος Αναγνωστάκος η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος «προ-εγκατάστασης πυροσβεστών» που ξεκίνησε το 2022. «Έρχονται πυροσβέστες στη χώρα μας προληπτικά για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Φέτος στην Ελλάδα βρίσκονται 205 πυροσβέστες από 6 χώρες: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία. Για μένα, η προ-εγκατάσταση Ευρωπαίων Πυροσβεστών είναι η απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο πεδίο. Εκπαιδευτήκαμε μαζί, ανταλλάξαμε εμπειρία και γνώση ώστε να γινόμαστε κάθε χρόνο ακόμα καλύτεροι απέναντι στον κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από τη φωτιά».