Διαγραφές «αιώνιων φοιτητών»: Η ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τι πρέπει να κάνει η φοιτητική κοινότητα.
Οι διαγραφές «αιώνιων φοιτητών» μπαίνουν στο στόχαστρο των πανεπιστημίων με τις «ευλογίες» του Υπουργείου Παιδείας και ήδη το Πανεπιστήμιο Πατρών εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση με αποδέκτες όλη τη φοιτητική κοινότητα ώστε να μην χαθεί η ιδιότητά τους. Ήδη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει δώσει το στίγμα των προθέσεων του ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος Κεραμέως θα εφαρμοστεί και από τα 2025 τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα (ΑΕΙ) της χώρας θα πρέπει να εκκινήσουν τις προβλεπόµενες διαδικασίες για την εκκαθάριση των µητρώων. Οι φοιτητές έχουν δικαίωµα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσουν µερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειµένου να µη διαγραφούν.
Πανεπιστήμια: Τι προβλέπεται από τον νόμο
Σύµφωνα µε τα όσα έχουν ψηφιστεί: η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραµµα σπουδών πρώτου κύκλου µε ελά χιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδηµαϊκών εξαµήνων για την απονοµή του τίτλου σπουδών είναι ο χρόνος αυτό προσαυξηµένος κατά τέσσερα (4) ακαδηµαϊ κά εξάµηνα. Σε πρόγραµµα σπουδώ ν του οποί ου ο ελά χιστος χρό νος υπερβαί νει τα οκτώ (8) ακαδηµαϊ κά εξά µηνα, η ανώ τατη διά ρκεια φοί τησης εί ναι ο ελάχιστος χρό νος σπουδώ ν προσαυξηµέ νος κατά έξι (6) ακαδηµαϊ κά εξάµηνα. Μετά τη συµπλήρωση της ανώτατης διά ρκειας φοί τησης, µε την επιφύ λαξη των επό µενων παραγρά φων, το ∆ιοικητικό Συµβολιο του Τµήµατος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισµό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος (ΑΕΙ) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτοµέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοί τησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθµού εξ αίµατος ή συζύγου ή προσώπου µε το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύ µφωνο συµβίωσης.
Ξεκινά τις διαγραφές αιωνίων το Πανεπιστήμιο Πατρών
Με ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε το πλαίσιο που θα ισχύσει για την εφαρμογή του μέτρου της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης (ΑΔΦ), όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4957/2022 (Άρθρο 76). Το μέτρο αφορά φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο χρονικό όριο φοίτησης και στοχεύει στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ακαδημαϊκών προγραμμάτων.
Η πρώτη φάση των διαγραφών αφορά φοιτητές που εισήχθησαν πριν ή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σε Τμήματα τετραετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Πατρών και των πρώην ΤΕΙ. Οι φοιτητές που δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2025, θα διαγραφούν από τα μητρώα του Πανεπιστημίου.
Οι φοιτητές που επηρεάζονται από το μέτρο έχουν στη διάθεσή τους τρεις εξεταστικές περιόδους για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2025,
Ιούνιος 2025, και Σεπτέμβριος 2025
Οι φοιτητές «επί πτυχίω» δύνανται να εξεταστούν σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, με την προϋπόθεση ότι τα είχαν δηλώσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Η επίσημη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών για τις διαγραφές «αιώνιων φοιτητών»
Αγαπητοί/ες φοιτητές/τριες
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4957/2022 και ειδικότερα στο άρθρο 76, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εφαρμόζεται το μέτρο της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης (ΑΔΦ). Ο υπολογισμός της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης, εξαρτάται από την κανονική διάρκεια σπουδών και το έτος εισαγωγής του φοιτητή.
Μετά τη συμπλήρωση του χρονικού ορίου της ΑΔΦ, και αφού ολοκληρωθεί η επαναληπτική εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου 2025 θα πρέπει να εκδοθούν από τη Συνέλευση Τμήματος, πράξεις διαγραφής. Σε πρώτη φάση οι πράξεις διαγραφής αφορούν φοιτητές που είχαν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και πιο πριν, σε Τμήματα τετραετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην ΤΕΙ, με επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων.
Υπέρβαση του ορίου της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης, για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως ν έτη, μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση για σοβαρούς λόγους υγείας φοιτητών, ή συγγενών πρώτου βαθμού, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή συγγένειας λόγω συμφώνου συμβίωσης.
Επιπλέον, φοιτητές που ανήκουν σε κάποια από τις επόμενες κατηγορίες: α) αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες εβδομαδιαίως, β) έχουν αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και γ) είναι αθλητές αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων κι έχουν διακριθεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα ή διεθνείς αγώνες, μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς Μερικής Φοίτησης. Με το καθεστώς αυτό, ο κάθε φοιτητής μπορεί να δηλώσει και να εξεταστεί στα μισά από τα κανονικά μαθήματα κάθε εξαμήνου και κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο προσμετράται ως μισό. Οπότε αντίστοιχα παρατείνεται και το χρονικό όριο ΑΔΦ (για φοιτητές που εντάσσονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης για μονό αριθμό εξαμήνων, η παράταση του χρονικού ορίου ΑΔΦ, στρογγυλοποιείται σε ολόκληρο επιπλέον εξάμηνο).
Για τις ανωτέρω διαδικασίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τις Γραμματείες των Τμημάτων τους.
Επισημαίνεται ότι πριν την έκδοση των προαναφερθέντων πράξεων διαγραφών, μεσολαβούν συνολικά 3 εξεταστικές περίοδοι (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, Ιουνίου 2025 και Σεπτεμβρίου 2025), στις οποίες οι φοιτητές που είχαν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και πιο πριν θεωρούνται «επί πτυχίω» κι έχουν δικαίωμα σε κάθε μία από αυτές τις εξεταστικές να εξεταστούν σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν δηλωθεί κάποια στιγμή στη διάρκεια των σπουδών τους, ανεξαρτήτως του εξαμήνου διδασκαλίας τους (χειμερινό ή εαρινό).
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Γαμπρός και πεθερά πιάστηκαν με κοκαΐνη – Αναβλήθηκε ο γάμος με τους 2.000 καλεσμένους
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Όταν πληθαίνουν οι καλοί λογισμοί ο άνθρωπος εξαγνίζεται ψυχικά
Τέλος οι λιακάδες: Ξανά στα παλτά και στα πουλόβερ – Ανατροπή με τον καιρό