Η αγορά του λιανεμπορίου ρεύματος και φυσικού αερίου θωρακίζεται από τις επισφάλειες μέσω του ενεργειακού Τειρεσία. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν απλήρωτους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο αν έχει υποβληθεί εντολή απενεργοποιήσης του μετρητή του.
Ρεύμα: Το μέτρο για τους οφειλέτες
Ενεργοποιείται η μαύρη λίστα του «Ενεργειακού Τειρεσία» για τους καταναλωτές ρεύματος οι οποίοι έχουν ανεξόφλητα χρέη και μετακινούνται συστηματικά από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον άλλο, αφήνοντας συνεχώς χρέη στους προηγούμενους παρόχους. Πρόκειται δηλαδή για έναν μηχανισμό αντίστοιχο εκείνου των τραπεζών.
Κατά συνέπεια, οι προμηθευτές ενέργειας θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη το «πιστοληπτικό ιστορικό» ενός καταναλωτή, πριν αποφασίσουν εάν θα του προμηθεύσουν ενέργεια.
Απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή στις εξής περιπτώσεις:
– Αν έχει υποβληθεί εντολή απενεργοποίησης
– Αν τρεις προμηθευτές έχουν επισημάνει τον πελάτη ως υπερήμερο
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δημήτρη Φουρλάρη η παροχή θα κόβεται ένα μήνα μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς.
Η προτεινόμενη διαδικασία προβλέπει ό,τι μέσα σε 10 ημέρες μετά την λήξη του δεύτερου απλήρωτου λογαριασμού, οι πάροχοι θα πρέπει να προτείνουν στον πελάτη διακανονισμό με τουλάχιστον 6 δόσεις. Αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει τη δόση, επισημαίνεται ως υπερήμερος. Έτσι είκοσι ημέρες μετά την σήμανση του, ο προμηθευτής στέλνει εντολή διακοπής της παροχής.
Πότε επισημαίνεται ο πελάτης ως υπερήμερος
Αν έχουν παρέλθει δύο απλήρωτοι λογαριασμοί.
Έχει γίνει πρόταση διακανονισμού εντός δέκα ημερών από τους δύο από τη λήξη της προθεσμίας του δεύτερου λογαριασμού και δεν έχει πληρωθεί η δόση, 20 ημέρες μετά από τη σήμανση του πελάτη ως υπερημερία, τότε ο πάροχος μπορεί να κάνει να στείλει εντολή για διακοπή της παροχής. Στην περίπτωση αυτή, πλέον, δεν θα μπορεί να μετακινηθεί ο πελάτης σε άλλη εταιρεία.
Ρεύμα: H πρόταση της ΡΑΑΕΥ
Ωστόσο, η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την τροποποίησή του έχει αποσταλεί από τις αρχές του έτους στο ΥΠΕΝ, το οποίο δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο» φως ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ανάγκη για αλλαγή του άρθρου 42 έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου μια τριετία, όταν κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η ρύθμιση για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές. Έκτοτε στον Κώδικα Προμήθειας ουσιαστικά δεν υφίσταται περιορισμός στις μετακινήσεις των καταναλωτών που αφήνουν «φέσια», μετακινούμενοι από τον έναν πάροχο σε άλλον και η μοναδική λύση για τις εταιρείες είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία ωστόσο είναι χρονοβόρα, γι΄ αυτό και συνήθως δεν ακολουθείται. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί και τη σήμανση των κακοπληρωτών (debt flagging) στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο οι πάροχοι δεν θα μπορούν να εκδίδουν εντολές για αποκοπές ρεύματος σε παλιούς πελάτες τους με χρέη.
Οι κακοπληρωτές
Οι κακοπληρωτές καταναλωτές, έως σήμερα έχουν αφήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εταιρείες προμήθειας που αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, μόνο το 2023 οι ενεργειακοί …τουρίστες άφησαν φέσια πάνω από 500 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα του “Τειρεσία”», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΣΠΕΝ.
Η δημιουργία του εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «αντίδοτο» στην πρακτική της μετακίνησης των στρατηγικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας ανεξόφλητους λογαριασμούς, καθώς κάθε εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να μοιράζεται τη «μαύρη λίστα» των δικών της «μπαταξήδων» με τους υπόλοιπους προμηθευτές. Επίσης, στον «ενεργειακό Τειρεσία» θα καταγράφεται και το ύψος των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κάθε πελάτη. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να ελέγχουν εάν ένας νέος πελάτης έχει εξοφλήσει τα χρέη του πριν μετακινηθεί σε άλλον προμηθευτή.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη δημιουργία του «Τειρεσία» έχουν συμφωνήσει όλα τα μέλη του ΕΣΠΕΝ, εκτός της ΔΕΗ, η οποία, λόγω της μεγάλης πελατειακής της βάσης (κατέχει το 75% της αγοράς), οι αποφάσεις είναι δύσκολες και θα πάρουν χρόνο. «Αν φτιάξουμε τον «Τειρεσία» θα είναι πιο εύκολο και για τη ΔΕΗ να συμμετέχει», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Συγκίνηση στο Καλημέρα Ελλάδα: Ο Γιώργος Αυτιάς πήγε στον Γιώργο Παπαδάκη μετά από 21 χρόνια
Επίδομα γέννας: Αναδρομικά από 400 ευρώ ως 1.500 ευρώ – Πότε γίνεται η καταβολή