ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Σπάνιο κι ακραίο φαινόμενο «προβλέπουν» οι ειδικοί – Τελευταία φορά συνέβη πριν από 284.000 χρόνια

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 7λ. 7δ.

Οι «τρελές» θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό και τα πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική πέρυσι, είναι πολύ πιο σοβαρά από ό,τι αναμενόταν με τα τρέχοντα επίπεδα υπερθέρμανσης της Γης. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μοιάζουν περισσότερο με αυτά που θα συνέβαιναν με διπλάσια θέρμανση.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης ανησυχεί ότι αυτό αποτελεί «προάγγελμα των γεγονότων των επόμενων δεκαετιών» και δεν τον απασχολεί απλά, αλλά τον κάνει να αναρωτιέται γιατί αυτοί οι δύο δείκτες του κλίματος ήταν τόσο πέρα από τις προσδοκίες.

Μια μελέτη στο Bulletin of the American Meteorological Society συγκέντρωσε τη θερμοκρασία της θάλασσας του Βόρειου Ατλαντικού και τον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής στην άλλη άκρη του πλανήτη, συγκρίνοντάς τα με αποδεδειγμένα μοντέλα υπολογιστών. Τόσο χαμηλά επίπεδα πάγου και τόσο υψηλές θερμοκρασίες του Βόρειου Ατλαντικού θα έπρεπε να συμβαίνουν τακτικά σε έναν κόσμο που έχει θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου (5,4 βαθμούς Φαρενάιτ) από την προ-βιομηχανική περίοδο. Αλλά η Γη δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το σημείο.

Πέρυσι, που ήταν κατά πολύ η πιο καυτή χρονιά, ο κόσμος ήταν 1,48 βαθμούς Κελσίου (2,66 βαθμούς Φαρενάιτ) θερμότερος από την προ-βιομηχανική περίοδο, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό κλιματικής αλλαγής Copernicus. Και μακροπρόθεσμα, σε βάθος δεκαετιών, που είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, ο κόσμος είναι περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου (2,2 βαθμοί Φαρενάιτ) πιο ζεστός από το κανονικό.

«Το κλίμα του 2023 με όλες τις καταστροφές, ξέρετε, με όλες τις πυρκαγιές στον Καναδά και τις πλημμύρες στην Ευρώπη και όλα τα υπόλοιπα, μπορείτε να το ερμηνεύσετε ως αυτό που θα έχουμε κάθε χρόνο. Χρόνο με τον χρόνο σε έναν κόσμο 3 βαθμών Κελσίου» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Till Kuhlbrodt, κλιματικός επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία. «Δεν θέλετε να φτάσετε εκεί».

Αυτό είναι ακόμα μερικές δεκαετίες μακριά, είπε.

Μελέτη λέει ότι η «τρελή» ζέστη του Ατλαντικού ωκεανού του 2023, ο χαμηλός θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής δίνουν μια γεύση από πολύ πιο ζεστό κόσμο

Αυτό οδηγεί στο μεγάλο ερώτημα: γιατί ή πώς συνέβη αυτό πέρυσι;

Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για ένα «ακραίο γεγονός» που συνέβη πάνω σε ένα ισχυρό El Nino που αλλάζει τα καιρικά μοτίβα παγκοσμίως και όταν αυτό τελειώσει, τα πράγματα θα επιστρέψουν σε αυτό που θεωρείται τώρα κανονικό, είπε ο Kuhlbrodt. «Αν δεν είναι έτσι, και ο Βόρειος Ατλαντικός παραμείνει σε αυτή την τρελή κατάσταση» τότε το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα, είπε ο Kuhlbrodt. «Και τότε είναι απολύτως απαραίτητο να βρούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πόσο χειρότερο θα γίνει».

Ο Kuhlbrodt εξέτασε τα επίπεδα θερμοκρασίας του 2023 στον Βόρειο Ατλαντικό. Την περασμένη εβδομάδα, η ανωμαλία – ή η διαφορά πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020 – ήταν «τόσο εξωπραγματική» που ήταν ένα είδος γεγονότος που θα συνέβαινε τυχαία μόνο μία φορά στις 284.000 χρόνια, σύμφωνα με τον Brian McNoldy, επιστήμονα τροπικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Περίπου την επόμενη εβδομάδα, ο Βόρειος Ατλαντικός θα έχει ολοκληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο συνεχόμενων θερμοκρασιών επιφανείας της θάλασσας που σπάζουν ρεκόρ, είπε ο McNoldy, προσθέτοντας «δεν είναι απλά ρεκόρ, ξεπερνάει κατά πολύ τα υπάρχοντα ρεκόρ».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει επιστρέψει σε επίπεδα που κυμαίνονται κοντά ή λίγο κάτω από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά όχι τόσο εξωπραγματικά όσο πριν, είπε ο Kuhlbrodt.

Έτσι, ο Kuhlbrodt και άλλοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν αυτό είναι σημάδι επιτάχυνσης της υπερθέρμανσης ή αν κάποιος άλλος παράγοντας συνδέει τα φαινόμενα του Βόρειου Ατλαντικού και της Ανταρκτικής.

Τι λένε επιστήμονες -που δεν συμμετείχαν στη μελέτη- για την υπερθέρμανση του πλανήτη

η Kathy Jacobs, κλιματική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις (της υπερθέρμανσης) επιταχύνονται και είναι πολύ πιο ορατές από ό,τι στο παρελθόν».

Μάλιστα, η ίδια έγραψε σε email:

«Το να λέμε ότι αυτές οι δύο συνθήκες παρέχουν μια ματιά σε έναν κόσμο 3 βαθμών Κελσίου δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι οι συνθήκες σε όλο τον κόσμο σήμερα είναι μια προεπισκόπηση αυτού του πιο ζεστού κόσμου, αλλά μόνο σε ορισμένα μέρη».

Η Γαλλίδα κλιματολόγος Valerie Masson-Delmotte, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής και ο πιο ζεστός Βόρειος Ατλαντικός:

«δείχνουν πώς με την συνεχιζόμενη υπερθέρμανση εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη. Πρέπει να προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε καλύτερα για αυτά τα (σπάνια, αλλά με μεγάλο αντίκτυπο) αποτελέσματα».

Ο Kuhlbrodt και αρκετοί άλλοι εξωτερικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν φταίνε οι προσομοιώσεις υπολογιστών για το κλίμα. Ίσα ίσα που λειτουργούν αλλού και έχουν αποδειχθεί σωστές με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υποτιμούν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, είπαν.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Φιάσκο με τα χάρτινα καλαμάκια: «Και μολύνουν το περιβάλλον και είναι βλαβερά για την υγεία»

Καιρός: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη – Που πέφτει η θερμοκρασία, σε ποιες περιοχές θα είναι 10 μέρες «καλοκαίρι»

Καιρός: Ο καθηγητής Ζερεφός προειδοποιεί – «Πρέπει να προετοιμαστούμε, έρχονται ακραία φαινόμενα»

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ