ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Σωματίδια σκόνης: 4 σημεία που αναφέρει ο Κολυδάς σύμφωνα με νέα μελέτη

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 4λ. 59δ.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας ενημερώνει για μια νέα μελέτη σχετικά με την αφρικανική σκόνη που «έπνιξε» τη χώρα μας τις προηγούμενες μέρες.

Νέα δεδομένα από διδακτορική μελέτη για τα χοντρά σωματίδια ορυκτής σκόνης

– Σε πρόσφατη προδημοσίευση διδακτορικής εργασίας της Natalie Ratcliffe διαπιστώθηκε ότι τα χοντρά σωματίδια ορυκτής σκόνης έχουν παρατηρηθεί πολύ πιο μακριά από τη Σαχάρα από ό,τι αναμενόταν με βάση τη θεωρία. Τα σωματίδια αυτά έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στα λεπτότερα σωματίδια στον υπολογισμό της ακτινοβολίας της Γης, στους κύκλους του άνθρακα και των υδρολογικών κύκλων, παρότι τείνουν να υποεκτιμούνται στα κλιματικά μοντέλα.

– Στην εργασία χρησιμοποιούνται μετρήσεις της κατανομής σκόνης από αποστολές αεροσκαφών στη Σαχάρα, τα Κανάρια Νησιά, το Πράσινο Ακρωτήριο και την Καραϊβική. Αξιολογείται η παρατηρούμενη και η μοντελοποιημένη κατανομή μεγέθους σκόνης σε μεταφορά μεγάλης εμβέλειας σε υψηλή κατακόρυφη ανάλυση χρησιμοποιώντας το ενοποιημένο μοντέλο Met Office, το οποίο εξετάζει σκόνη με διάμετρο έως 63,2 μm, μεγαλύτερη από τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα.

– Είναι σημαντικό ότι τα χονδροειδή σωματίδια στο μοντέλο εναποτίθενται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση της μάζας της σκόνης που επιδεινώνεται με τη μεταφορά προς τα δυτικά. Η συνεισφορά μάζας σκόνης 20–63 μm μεταξύ υψομέτρου 2–3,7 km υποτιμάται από παράγοντες έως και 11 φορές στη Σαχάρα, 150 στα Κανάρια Νησιά και 340 στο Πράσινο Ακρωτήριο.

– Αυτή η εργασία μας δίνει σημαντικές πληροφορίες στον αυξανόμενο όγκο έρευνας που καταδεικνύει την ανάγκη για επαναξιολόγηση βασισμένη στη διαδικασία των προσομοιώσεων σκόνης των μοντέλων του κλίματος για τον προσδιορισμό του πού θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κάποιες βελτιώσεις.

Τι συμβαίνει και έχουμε περισσότερη σκόνη τα τελευταία χρόνια στη περιοχή μας – Ποια είναι η πηγή της σκόνης;

– Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο #Chad.

Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.

– Συνολικά από όλη την #Σαχάρα και το #Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

– Την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες #Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο.

– Η πρώτη ιστορική αναφορά για λασποβροχή από τον Όμηρο.

Αφρικανική σκόνη: Πώς επηρεάζει το αναπνευστικό, την καρδιά, τις αλλεργίες και το ανοσοποιητικό



Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Γιάννης Καλλιάνος: Συντετριμμένος στην κηδεία του πατέρα του – Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς και φίλοι

Αθηνά Οικονομάκου: Το πολυτελές σπίτι στην Κηφισιά και τα «προφητικά» δημοσιεύματα

Βάψιμο αυγών: Το κόλπο για γίνουν γυαλιστερά με φυσικό τρόπο

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ