Καλοκαιρινός καιρός θα επικρατήσει σήμερα, Τρίτη, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με προβλέψεις που έκανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, η ημέρα ξεκινάει με καλές καιρικές συνθήκες, όμως, κάνει ψύχρα ιδιαίτερα προς την Κεντρική και Βόρεια Ηπειρωτική χώρα, αλλά και στην Αττική.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «διατηρείται ο ήπιος καιρός και σήμερα με καλοκαιρινές θερμοκρασίες το μεσημέρι, αν και θα βγει αστάθεια το απόγευμα, στα ηπειρωτικά, αλλά και το βράδυ προς το βορειοδυτικό Αιγαίο. Σύντομη μεταβολή του καιρού αύριο και από Πέμπτη ξανά καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε. Απολαμβάνουμε αυτήν την καλοσύνη του καιρού, γιατί στο τελευταίο δεκαήμερο οι πιθανότητες δίνουν έντονη κακοκαιρία και με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου το ζούμε τώρα».
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν αναμένεται αλλαγή στον καιρό, ωστόσο δεν αποκλείεται κακοκαιρία στο τελευταίο δεκαήμερο.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του Open ανέφερε πως προς το παρόν τα στοιχεία δείχνουν πως το τελευταίο 10ήμερο του Οκτώβρη θα μας επισκεφθεί μία σημαντική, κατά πάσα πιθανότητα, κακοκαιρία. «Ενδείξεις για σοβαρή μεταβολή του καιρού το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου» ανέφερε.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Έως 29 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία κυρίως στα νότια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειότερα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις και κυρίως στην κεντρική Στερεά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τη νύχτα βόρειοι βορειοανατολικοί ενισχυόμενοι.
Θερμοκρασία: Έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 26 και στη νότια Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στην κεντρική Μακεδονία. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στη Θράκη γενικά αίθριος και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά θαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα νότια θαλάσσια και παράκτια τμήματα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στην κεντρική Στερεά μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και μέχρι το μεσημέρι πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νησιά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα στα δυτικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με όμβρους και κυρίως, στα θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα θαλάσσια ανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, 08:00
Η αξιολόγηση των θερμοκρασιακών αποκλίσεων πάνω από μια περιοχή μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, ραδιοβολήσεων καθώς και δεδομένα αριθμητικών μοντέλων καιρού.
Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε καταρχάς την ανάλυση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια), επίπεδο το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των θερμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών που επηρεάζουν μια περιοχή.
Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2023 τη συνολική απόκλιση της θερμοκρασίας στη στάθμη των 1500 μέτρων πάνω από το Βόρειο ημισφαίριο και ο οποίος δείχνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτού η μέση θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις (> 3 ˚C) εντοπίζονται κυρίως σε τμήματα της Βόρειας Αμερικής και του Βορείου Ατλαντικού, ενώ σημαντικές θετικές αποκλίσεις (> 2 ˚C) εντοπίζονται και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Ασίας και τοπικά σε τμήματα της Βόρειας Αφρικής.
Στην χώρα μας η θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές με την θερμοκρασιακή απόκλιση να ξεπερνάει τον 1 βαθμό Κελσίου, ενώ οι μικρότερες θερμοκρασιακές αποκλίσεις εντοπίζονταν στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα.
Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στη χώρα μας και κατατάσσουμε τα τελευταία 44 καλοκαίρια (1979-2023) υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών όπου η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες.
Η ανάλυση δείχνει ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν το 2ο πιο ακραία θερμό τα τελευταία 44 χρόνια με 179 θερμές ώρες έχοντας τον ίδιο αριθμό θερμών ωρών με το 2007 (Γράφημα 2). Το πιο θερμό καλοκαίρι παραμένει αυτό του 2021, οπότε η χώρα μας επηρεάστηκε από δύο πολυήμερους καύσωνες. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως είναι φυσικό συσχετίζονται με το ισχυρό και μεγάλης διάρκειας (15 ημέρες) επεισόδιο καύσωνα του Ιουλίου που επηρέασε την χώρα μας.
Πηγή δεδομένων: Η ανάλυση βασίζεται στα δεδομένα reanalysis του ERA5 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).