Ο πλανήτης Άρης είναι πια διάσπαρτος με 7,1 τόνους «ανθρώπινα σκουπίδια»

ο-πλανήτης-άρης-είναι-πια-διάσπαρτος-μ-61538

Μετά τον πλανήτη Γη φαίνεται πως ο άνθρωπος κατάφερε να μολύνει με «σκουπίδια» και τον πλανήτη Άρη. Ο Κόκκινος Πλανήτης είναι πια διάσπαρτος από άχρηστα ανθρώπινα αντικείμενα, το βάρος των οποίων υπολογίζεται συνολικά σε 7.119 κιλά ή περίπου 7,1 τόνους σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτά τα διαστημικά σκουπίδια προέρχονται από τρεις πηγές στη διάρκεια των περίπου 50 ετών της εξερεύνησης του πλανήτη:

  • πεταμένα εξαρτήματα,
  • διαστημοσυσκευές που έχουν συντριβεί
  • και όσες είναι ακέραιες αλλά αδρανείς και μη λειτουργικές πια.

Σύμφωνα με το Γραφείο Υποθέσεων Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η ανθρωπότητα έχει στείλει 18 διαστημικά σκάφη σε 14 ξεχωριστές αποστολές. Πολλές βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία, ενώ για άλλες ο Άρης έχει γίνει ο χώρος ταφής τους.

Τα πεταμένα εξαρτήματα που έχουν «ταφεί» στον πλανήτη Άρη

Το τελευταίο «σκουπίδι» που ανακαλύφθηκε, ήταν φέτος, στα μέσα Αυγούστου, όταν η NASA ανακοίνωσε ότι το ρόβερ της Perseverance εντόπισε ένα κομμάτι εξοπλισμού, ένα μπλεγμένο τμήμα διχτυού, που είχε εκτιναχθεί κατά τη δική του προσεδάφιση.

Κάθε αποστολή που επιχειρεί να κατέβει στην αρειανή επιφάνεια ομαλά, διαθέτει εξοπλισμό (θερμική ασπίδα, αλεξίπτωτο κ.α.) που απορρίπτει κατά την κάθοδο του σκάφους.

Όταν το εξάρτημα που εκτινάσσεται πριν την προσεδάφιση, πέσει στο έδαφος, μπορεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία πιθανώς να παρασυρθούν από τους ισχυρούς αρειανούς ανέμους, όπως συνέβη στην περίπτωση της άφιξης του Perseverance το 2021.

Εκτός από αυτό, και άλλα αμερικανικά ρόβερ όπως το Curiosity και το Opportunity έχουν πέσει πάνω σε αντικείμενα που προέρχονταν από τη δική τους προσεδάφιση.

Τα ιστορικά «κουφάρια» των διαστημοσυσκευών που βρίσκονται στον πλανήτη Άρη

Η δεύτερη κατηγορία μεγαλύτερων «σκουπιδιών» είναι οι εννέα αδρανείς σήμερα διαστημοσυσκευές στην επιφάνεια του πλανήτη, οι οποίες είναι: όχημα προσεδάφισης Mars 3, όχημα προσεδάφισης Mars 6, όχημα προσεδάφισης Viking 1, όχημα προσεδάφισης Viking 2, ρόβερ Sojourner, όχημα προσεδάφισης Beagle 2, όχημα προσεδάφισης Phoenix, ρόβερ Spirit και ρόβερ Opportunity. Οι περισσότερες από αυτές είναι σχεδόν άθικτες, συνεπώς από μια άποψη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιστορικά «κουφάρια» παρά σκουπίδια.

Η τρίτη κατηγορία, των σκαφών που έχουν συντριβεί, πληροί καλύτερα τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως σκουπιδιών. Τουλάχιστον δύο συνετρίβησαν, ενώ με άλλα τέσσερα χάθηκε η επικοινωνία λίγο πριν ή κατά την προσεδάφιση τους, οπότε μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται ότι έγιναν κομμάτια, π.χ. λόγω πιο γρήγορης καθόδου τους από ό,τι έπρεπε.

Αν κανείς προσθέσει όλα τα παραπάνω, τότε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρομποτιστή Cagri Kilic του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, το βάρος όλων των ανθρώπινων κατασκευών που έχουν σταλεί στον Άρη, αγγίζει τους δέκα τόνους και συγκεκριμένα υπολογίζεται σε 9.979 κιλά. Αν από αυτά αφαιρεθεί το βάρος των μέχρι σήμερα λειτουργικών διαστημοσυσκευών, δηλαδή 2.860 κιλά, τότε μένουν σκουπίδια βάρους 7.119 κιλών.

Τα «σκουπίδια» στον πλανήτη Άρη μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για τους κινδύνους που μπορεί να αποτελέσουν ορισμένα από αυτά τα απορρίμματα για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές στον Άρη. Για παράδειγμα μπορεί κάποιο ρόβερ να μπλεχτεί σε ένα τέτοιο σκουπίδι.

Υπομονή μέχρι τη μέρα που οι οι άνθρωποι θα μεταφέρουν και…απορριμματοφόρα στον Κόκκινο Πλανήτη.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ