Με… κουβερτάκια θα ζεσταίνονται τον φετινό χειμώνα οι καταναλωτές σε καταστήματα εστίασης -κυρίως καφέ– στη Θεσσαλονίκη,λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα, αφού καταργούνται οι σόμπες.
Τέλος οι σόμπες από την εστίαση στη Θεσσαλονίκη
Με το κόστος ενέργειας να φθάνει πλέον στο 10% – 14% του τζίρου των καταστημάτων εστίασης – όταν προ των υπέρογκων αυξήσεων ήταν στο 4% – και το ράλι των πρώτων υλών να συνεχίζεται, οι επιχειρηματίες του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης.
Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα με δεομένη την αύξηση των τιμών του ρεύματος, πολλά καφέ και μαγαζιά, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχουν αποφασίσει να βγάλουν το χειμώνα με… κουβερτάκια.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες καφέ στη Θεσσαλονίκη φέτος τον χειμώνα αφήνουν στην άκρη τις εξωτερικές θερμάστρες, επιστρατεύοντας δε ζεστά κουβερτάκια που θα απλώνονται στα κορμιά των πελατών.
Η ακρίβεια καταργεί τις σόμπες στη Θεσσαλονίκη
«Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση μας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Φέτος δεν θα δούμε εξωτερικές θερμάστρες, αλλά κουβέρτες. Είναι μία λύση που θα κυκλοφορήσει πάρα πολύ το κουβερτάκι για να ζεσταίνονται τα πόδια των πελατών στις καφετέριες» ανέφερε στο ThessToday.gr ο γ.γ. Εστίασης Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, με συνέπεια για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να τίθεται ακόμη και θέμα επιβίωσης.
Έχουν τοποθετηθεί ήδη τα πρώτα κουβερτάκια – «Πονάνε» οι έμποροι υγραερίου
Ενδεικτικά, στο κατάστημα καφέ της Σαββούλας Αγαθαγγελίδου, τα κουβερτάκια ήδη έχουν πάρει τη θέση τους στις καρέκλες του εξωτερικού χώρου. «Πλήρωνα 400-450€ τον μήνα, έφτασα τώρα να πληρωνω 1800-2000€ τον μήνα, αυτό σημαίνει τέσσερις με πέντε φορές επάνω, έχουμε το ρεύμα τρεις φορές επάνω. Το κουβερτάκι είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να ζεσταθεί ο πελάτης. Όταν κάθεται ή θα το βάλει στα πόδια του, ή θα το βάλει στην πλάτη του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξίσου δυσοίωνη είναι η χειμερινή σεζόν και για τους εμπόρους που διοχετεύουν τις εξωτερικές θερμάστρες στην αγορά, καθώς η στροφή των επιχειρηματιών στην εστίαση σε οικονομικότερες λύσεις, σηματοδοτεί την επιβάρυνση που θα υποστούν οι βιομηχανίες της θέρμανσης.
Τα παραπάνω εξηγεί στο ThessToday.gr ο Αλέξανδρος Βοσνάκης, ο οποίος εμπορεύεται και διανέμει φιάλες και συσκευές υγραερίου σε όλη την Ελλάδα.
«Φέτος δεν υπάρχει ζήτηση για εξωτερική θερμάστρα ούτε για… δείγμα. Καταγράφουμε πτώση της τάξης 70% -μπορεί και παραπάνω- ενώ πέρυσι δεν προλαβαίναμε τις παραγγελίες. Έχουμε συνειδητοποιήσει από νωρίς ότι οι επαγγελματίες στην εστίαση δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενοικίαση για μία εξωτερική θερμάστρα πέρυσι κόστιζε 160 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 230 ευρώ. Το 2021 ο ίδιος εμπορεύτηκε 150 εξωτερικές θερμάστρες, ενώ φέτος ο αριθμός δεν ξεπερνάει τις 30.
«Δεν είναι μόνο το κύμα ακρίβειας όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα.
Μόνο η εξωτερική θερμάστρα φέτος κοστίζει 230 και η φιάλη 25 με 30 ευρώ ανά ημέρα. Άρα μιλάμε για μια ασύμφορη λύση για τους επιχειρηματίες στην εστίαση, καθώς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να τοποθετήσουν ακόμη και δύο φιάλες ανά ημέρα. Άρα μιλάμε για μεγάλα ποσά και με την μειωμένη κίνηση της αγοράς, δεν βγαίνει κανένας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε λιγο αναμένουμε να εκδηλωθεί αυτή η στάση απέναντι στις σόμπες και στην Αθήνα μιας και η εστίαση δεν θα καταφέρει να τις διατηρρήσει.