Η οικονομική και ενεργειακή κρίση πήρε αμπάριζα και το αγαπημένο ελληνικό σουβλάκι, το εθνικό μας φαγητό. Τα σουβλατζίδικα βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο και οι επιχειρηματίες βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη τους κόπους μιας ζωής να γίνονται καπνός.
Ο λόγος; Ο Έλληνας γύρισε την πλάτη στο σουβλάκι λόγω της τιμής του.
Ακόμα και στα 4,30€ έχει φτάσει το σουβλάκι, με αποτέλεσμα ο κόσμος να του έχει γυρίσει την πλάτη και τα σουβλατζίδικα να κλείνουν.
Ένα έδεσμα, που μέχρι τώρα θεωρείτο φθηνό για τους περισσότερους, έχει πάρει την ανιούσα. Ο λόγος για το σουβλάκι. Το ένα μετά το άλλο πολλά σουβλατζίδικα, σε παραδοσιακές γειτονιές της Αθήνας, αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο.
«Κάθε μέρα συνάδελφοι κλείνουν, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε και εμείς, δεν ξέρω αν θα αντέξουμε, διώχνουμε προσωπικό και μένουν άνθρωποι, που τους είχα 20 χρόνια, χωρίς δουλειά. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές, αλλά είναι αδύνατον, διότι βλέπεται κάθε μέρα τι γίνεται», λένε επιχειρηματίες στην κάμερα του Mega.
Για μια τετραμελή οικογένεια η αγαπημένη συνήθεια του Σαββατοκύριακου είναι, πλέον, απαγορευτική, μιας και χρειάζονται τουλάχιστον 25€, μόνο για τυλιχτά και αναψυκτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο ακριβό τυλιχτό σουβλάκι το βρίσκουμε στην Κρήτη, με τη μέση τιμή να έχει σκαρφαλώσει στα 4,30€, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3,54€, ενώ στην Αθήνα το σουβλάκι κυμαίνεται στα 3,30€.
Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως το ηλιέλαιο και οι πατάτες, έχουν οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των προϊόντων, καθιστώντας αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων απαγορευτικές.
«Έχει ακριβύνει πάρα πολύ, είμαστε κλασικοί Έλληνες, αλλά το σκεφτόμαστε, πλέον», λένε οι καταναλωτές.
Τέλος, οι επαγγελματίες αναφέρουν πως φοβούνται ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες θα συνεχιστούν και, αναγκαστικά, θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά τις τιμές με τα αποτελέσματα να είναι αβέβαια για όλους…