Κομισιόν: Αναθεώρηση προς τα κάτω για τον στόχο ανάπτυξης της χώρας
Η Κομισιόν χαμήλωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2022 για την χώρα μας στο 4.9% για φέτος. Στην κομισιόν επικρατεί η άποψη ότι η χώρα μας φέτος θα κάνει ένα βήμα ανάπτυξης μετά τα 2 χρόνια της πανδημίας και η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα αυξηθούν.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να ωθηθεί από τις επενδύσεις και κυρίως από το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από τις καταναλωτικές δαπάνες που εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, ΕΕ θεωρεί πως το εξωτερικό περιβάλλον προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτικό και πως ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να ανακτά τις προηγούμενες απώλειές του και θα επανέλθει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022 και να μειωθεί στο 3,5% το 2023.
Κομισιόν: Η μείωση του στόχου λόγω των ακριβών τιμών ενέργειας
Καθοδηγούμενος κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται στο 3,1% το 2022 και στο 1,1% το 2023.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να αποκλιμακωθούν αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό που τονίζεται από την Κομισιόν είναι πως «το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μετακυλίεται στη συνέχεια στα υπόλοιπα στοιχεία του καλαθιού της νοικοκυράς».
Για τις μισθολογικές πιέσεις η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως παρέμειναν μέχρι στιγμής περιορισμένες, ωστόσο τονίζεται πως οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τα μέσα του 2022, το μέγεθος της οποίας θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και ως εκ τούτου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως «οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της παραμένουν αυξημένοι». Συγκεκριμένα, σημειώνει πως παρά την ταχεία ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας ιδιαίτερα για τις αφίξεις τουριστών. Επιπλέον, αναφέρεται πως η εκτίμησή της ΕΕ λαμβάνει υπόψη σε συγκεκριμένο βαθμό το αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην παραγωγή η αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των εισροών.