ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Έργα υποδομών υδρογόνου: Εγκρίθηκαν 5,2 δισ. ευρώ

Μαύρα Σαραντοπούλου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 14δ.

Από κρατικές ενισχύσεις η Κομισιόν ενέκρινε έργα υποδομών υδρογόνου ύψους 5,2 δις ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει 5,2 δις ευρώ για έργα υποδομών υδρογόνου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για επενδύσεις που μπορεί ακόμη και να αγγίξουν τα 7 δις ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, τη βιομηχανική αξιοποίηση και την κατασκευή σημαντικών υποδομών υδρογόνου.

Το έργο, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, στα πλαίσια της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, ονομάζεται «IPCEI Hy2Use» και καταρτίστηκε με τη συμμετοχή δεκατριών κρατών μελών της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Φινλανδία.

Τουλάχιστον 35 έργα υποδομών υδρογόνου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πακέτο προβλέπει την δρομολόγηση 35 έργων με τη συμμετοχή 29 μικρομεσαίες και νεοφυείς εταιρείες, με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου να είναι προγραμματισμένη για το 2036, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ανάλογα με το έργο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Όπως διευκρινίζεται, το IPCEI Hy2Use θα βοηθήσει στην κατασκευή «υποδομών για ηλεκτρολυτικές κυψέλες μεγάλης κλίμακας και υποδομές μεταφοράς, για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Παράλληλα, η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη «καινοτόμων και πιο βιώσιμων τεχνολογιών για την ενσωμάτωση του υδρογόνου στις βιομηχανικές διαδικασίες σε πολλούς τομείς».

Το ΣΕΚΕΕ αναμένεται να ενισχύσει τον εφοδιασμό με ανανεώσιμο υδρογόνο και υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την εξάρτηση από τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, αναφέρει σχετικά η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το IPCEI Hy2Use πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που ορίζονται στην ανακοίνωσή της.

Ανάπτυξη τεχνολογιών μέσα από τα έργα υποδομών υδρογόνου

Ιδίως, η Επιτροπή κατέληξε πως το έργο συμβάλλει στην επίτευξη κοινού στόχου, στηρίζοντας μια βασική αξιακή αλυσίδα για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και τους στόχους καίριων πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο και το σχέδιο REPowerEU.

Και τα 35 έργα που αποτελούν μέρος του ΣΕΚΕΕ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα, καθώς αποσκοπούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών και υποδομών οι οποίες υπερβαίνουν τα όσα προσφέρει σήμερα η αγορά και θα επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις, στην ασφάλεια, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και στη σχέση κόστους/αποδοτικότητας.

Στο μέλλον τα έργα υποδομών υδρογόνου θα αλλάξουν το τοπίο στην ενέργεια της Ευρώπης και θα δώσουν ένα μαζικό χαρακτήρα σε νέες κατασκευές.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ