ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Επιταγή ακρίβειας: Απευθείας στους λογαριασμούς και χωρίς αιτήσεις τα χρήματα στα ΑΤΜ

Newsroom
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 6λ. 45δ.

Επειδή έχετε χιλιάδες ερωτήματα για τον τρόπο πληρωμής της επιταγής ακρίβειας σ΄αυτό το άρθρο θα σας κατατοπίσουμε γιια όλα τα θέματα.

Πώς θα πάρουν τα χρήματα οι δικαιούχοι της Επιταγής Ακρίβειας

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και φέτος, όπως και πέρσι τα Χριστούγεννα και το προηγούμενο Πάσχα θα είναι η ίδια. Δηλαδή, οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας θα λάβουν το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ στους λογαριασμούς τους χωρίς καμία αίτηση.

Η ΑΑΔΕ θα αντλήσει απευθείας τα οικονομικά στοιχεία, θα τσεκάρει ποιοι είναι η δικαιούχοι και μετά να δοθεί η εντολή πληρωμής προς τους δικαιούχους.

Πότε θα γίνει η πληρωμή για την επιταγή ακρίβειας στους δικαιούχους

Η πληρωμή αναμένεται να γίνει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου τόσο για την μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού και του διπλού ΚΕΑ όσο και για τους δικαιούχους της επιταγής ακρίβειας.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν για πρώτη φορά χρήματα
Νέοι δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι των 600-800 ευρώ, που δεν είχαν ενισχυθεί ούτε πέρσι τα Χριστούγεννα ούτε φέτος το Πάσχα και θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά. Έτσι συνταξιούχος που έχει εισοδήματα μόνο από συντάξεις και λαμβάνει κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ θα είναι δικαιούχος της εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Η σχετική ρύθμιση θα ορίζει:

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 9.600 ευρώ (800 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:
α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),

δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

2. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ.

Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου καιτου/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α’ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

γ) Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

3. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.φ.Κ.Α.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δικαιούχοι είναι οι εξής κατηγορίες:
1 εκατ. συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),
35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,
172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,
100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.
Συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια πολίτες και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στους συνταξιούχους.

Ελπίζουμε να σας διαφωτίσαμε και να απαντήσαμε αναλυτικά στα πολλά ερωτήματα σας.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ