Πολύ σημαντική βέβαια είναι η επένδυση στη ΣΕΚΑΠ, όπως και η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Αξιόλογη είναι και η ίδρυση του κέντρου υποστήριξης της Canon στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ιάπωνες για την ελληνική αγορά.
Όπως σημειώνει, όμως, σε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων στο Τόκιο, παρόλο που η Ιαπωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό, οι Ιαπωνικές ΑΞΕ στη χώρα μας είναι πολύ μικρές και περιορίζονται κυρίως σε εμπορικά δίκτυα.
Η σύνθεση της ομάδας που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό (Japan Airlines Co. Ltd., Hitachi Ltd., Hitachi Europe GmbH, Nomura Holdings Inc., Sumitomo Deutschland GmbH, ANA Holdings Inc., Mitsubishi Electric Europe B.V. και Sumitomo Life Insurance Company) επιβεβαιώνει το ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε “νευραλγικά” πεδία:
Υποδομές: ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα ανά την Ελλάδα. Πετυχημένη περίπτωση ήταν η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν πρέπει να λησμονεί κανείς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία του πλωτού σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη
Ενέργεια: αποτελεί τον κλάδο με τις καλύτερες προοπτικές, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη ομάδας 3 Ελλήνων υφυπουργών στην Ιαπωνία τον περασμένο Ιανουάριο.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ιάπωνες για μονάδες παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τεχνολογία: Ενδιαφέρον δείχνουν οι Ιάπωνες και για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά από τον κλάδο της τεχνολογίας με μεγάλες Ιαπωνικές επιχειρήσεις.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο αριθμός των Ιαπώνων που επισκέπτονται την Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλός συγκριτικά με εκείνον άλλων τουριστών προερχόμενοι από χώρες παρόμοιου οικονομικού μεγέθους και βιοτικού επιπέδου.