Το σουβλάκι έχει γίνει είδος πολυτελείας με την τιμή του να έχει εκτοξευθεί μέσα σε έναν χρόνο ενώ την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι τιμές και στα υλικά συσκευασίας, όπως οι τηγανιτές πατάτες.
Το σουβλάκι και η εκτόξευση της τιμής του
Πολλά είδη διατροφής έχει συμπαρασύρει το κύμα της ακρίβειας, αυτό που προκαλεί ωστόσο τη μεγαλύτερη αίσθηση, είναι το σουβλάκι. Κι αυτό γιατί το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων έχει σταματήσει να είναι τόσο προσιτό όσο ήταν παλαιότερα, όπως τονίζουν επιχειρηματίες.
Το σουβλάκι τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, με την τιμή του να έχει εκτοξευθεί ραγδαία μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί:
Η τιμή στο καλαμάκι χοιρινό το 2021 δεν ξεπερνούσε το 1,8 ευρώ
Φέτος η τιμή για το καλαμάκι χοιρινό έχει φτάσει ως και τα 2,20 ευρώ
Η τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι πέρυσι έφτανε μέχρι τα 2,6 ευρώ
Φέτος, όμως, η τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι ως και τα 3,30 ευρώ
Στην επαρχία, βέβαια, υπάρχουν αρκετοί που πωλούν το τυλιχτό σουβλάκι ακόμη πιο ακριβά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες όπως στο κρέας, στο λάδι αλλά και στα υλικά της συσκευασίας συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές. «Φανταστείτε ότι δεν έχουμε καθόλου καταλόγους διανομής, διότι δεν ξέρουμε αν τον επόμενο μήνα οι τιμές θα είναι οι ίδιες», αναφέρει στον ΑΝΤ1 ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης που διατηρεί σουβλατζίδικο στην Αθήνα.
Αυξήσεις στις πρώτες ύλες για το σουβλάκι
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ορισμένα κρέατα έχουν αύξηση έως και 50%. Στις πατάτες τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει αύξηση 30% και στα χαρτικά 100%. Μάλιστα, το ηλιέλαιο (συσκευασία 10 λίτρα) κόστιζε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία 11 ευρώ και μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος έφτασε να πωλείται προς 30,5 ευρώ. Οι τηγανιτές πατάτες από 0,16 ευρώ κοστίζουν 1,30 ευρώ.
Αν είναι δυνατό το εθνικό μας φαγητό να έχει ανέβει σε τιμή τόσο πολύ που να καταντά είδος πολυτελείας από εκεί που ήταν μέσα στη καθημερινή μας διατροφή.