Άλλη μια κίνηση που παραβιάζει εντελώς τα προσωπικά δεδομένα ή κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό; Πως η εφορία θα έχει πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς από εδώ και στο εξής.
Η ΑΑΔΕ αποκτάει πλήρη πρόσβαση σε όλους τραπεζικούς λογαριασμούς, βάσει σχεδίου που ήδη υλοποιείται. Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα μπορει να ελέγχει όλες τις καταθέσεις και όλες τις συναλλαγές, έχοντας άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς όλων των πολιτών. Βέβαια, η ΑΑΔΕ έχεδι ήδη πρόσβαση στους λογαριασμούς μας, όμως αυτό σε περίπτωση ελέγχου, όπου μπορεί να λάβει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών μέσα σε διάστημα 3 ημερών, μέσω του συστήματος BANCAPP.
Όμως, με τις νέες δυνατότητες που αποκτά , μέσω των νέων εργαλείων, θα έχει πρόσβαση σε όποιον λογαριασμό θέλει, σε πραγματικό χρόνο.
Για την online διασύνδεση με τις τράπεζες το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τις ακόλουθες 3 δράσεις:
Αντικατάσταση των βασικών ψηφιακών συστημάτων και επέκταση της λειτουργικότητας της παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μηχανισμών για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με τα συστήματα τραπεζικών πληροφοριών.
Αναθεώρηση και αναβάθμιση της συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την τυποποίηση, αυτοματοποίηση και επέκταση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων.
Ηλεκτρονική διασύνδεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών για σκοπούς ελέγχου και λήψης μέτρων.
Η διασίνδεση της ΑΑΔΕ και των τραπεζών έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και έχει σαν στόχο την αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων και την παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών.
Για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, η ΑΑΔΕ θέλει άμεση προσβαση σε όλους τους λογαριασμούς, ώστε να κάνει πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.
Με το BANCAPP, οι τράπεζες υποχρεούνται να απαντήσουν και να αποστείλουν τα στοιχεία εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών οπότε και η αποστολή των αιτούμενων αρχείων διενεργείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Έτσι η ΑΑΔΕ επιδιώκει online πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.
Εφορία: Οι τράπεζες υποχρεούνται να κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για όλο το φάσμα των συναλλαγών των πελατών τους και συγκεκριμένα θα αποστέλλουν στοιχεία, εφόσον υπάρχουν, για τις ακόλουθες κατηγορίες:
Καταθετικός λογαριασμός πρώτης ζήτησης
Καταθετικός προθεσμιακός λογαριασμός
Χορηγητικός λογαριασμός
Επενδυτικός λογαριασμός (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
Πιστωτική Κάρτα
Τραπεζική Θυρίδα
Λογαριασμός Πληρωμών
Προπληρωμένη κάρτα (prepaid)
Ηλεκτρονικό πορτοφόλι
Άλλος λογαριασμός
Οτιδήποτε άλλο στοιχείο που είναι συσχετισμένο με τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου και δεν κατατάσσεται στις ανωτέρω κατηγορίες.
Και κάπως έτσι, τελειώνει η ιδιωτικότητα στην Ελλάδα, καθώς η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται, τι κάνεις, τι αγοράζεις, που διασκεδάζεις και τι σου αρέσει. Με το τέλος των μετρητών, ο πολίτης πλέον παραδίδει όλες του τις δραστηριότητες στα χέρια των ελεγκτικών αρχών και της εφορίας. Μήπως το παρατραβάμε λιγάκι;
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Σοφία Ζαχαράκη: «10.000 ευρώ σε οικογένειες που θα μετακομίσουν μόνιμα σε αυτές τις 3 περιοχές»
Κέιτ Μίντλετον: Ανανεωμένη μετά το μεγάλο comeback – Σε ποια συναυλία θα πάρει μέρος
Αλλάζουν όλα στην Αττική Οδό: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διόδια, τι θα γίνει με όσους έχουν e-pass