ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Μαύρα Σαραντοπούλου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 2λ. 45δ.

Δεύτερο αίτημα της Ελλάδας για νέα δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

«Πόροι που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, γιατί αφού φέραμε εις πέρας τα 28 ορόσημα, με τα 25 να αφορούν το 2ο αίτημα πληρωμής, φέραμε εις πέρας και τα τρία ορόσημα που ήταν να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε και πρόσθεσε:

«Συνεπώς μπορούμε να φέρουμε και ζητάμε νωρίτερα 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον που αφορούν τα δάνεια».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των δανείων, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως ολοκληρώθηκε ταχύτερα η σύμβαση για την πλατφόρμα των ιδίων κεφαλαίων, τη συμφωνία συνεισφοράς του InvestEU και την υπογραφή συμβάσεων ύψους 586,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσό από το προαπαιτούμενο και τα οποία θα έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και επιτεύχθηκε νωρίτερα.

Η Ελλάδα είναι έτσι μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών που καταθέτει αίτημα εκταμίευσης πληρωμής και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για κομμάτι που ήταν σε τρίτη πληρωμή, που αφορά τα δάνεια, ανέφερε σχετικά ο κ. Σκυλακάκης.

Οι συνολικοί πόροι που που έχει να λαμβάνει η χώρα μέχρι τα τέλη του έτους υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, γεγονός που την τοποθετεί στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, εν αντιθέσει με το 10%-15% που ισχύει σε άλλα κράτη-μέλη.

Ταμείο Ανάκαμψης: 376 έργα σε ένταξη

Σε σχέση με τη συνολική απορρόφηση, έως τώρα η εκταμίευση των πόρων ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουμε προς ώρας έχουμε εντάξει 376 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.

Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

 

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ